Charles a fost proclamat Rege de către Consiliul de Ascensiune. LIVE TEXT/Video de la evenimentul istoric din Londra
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Charles a fost proclamat oficial Rege într-o ceremorie ce a avut loc la Palatul St James.

Este oficial, Charles III a fost proclamat Rege

Carol al III-lea a fost proclamat rege și șef al Commonwealth-ului după ceremonia Consiliului. În timpul declarației sale, Regele a promis că va urma „exemplul inspirator” al mamei sale.

Proclamația principală a fost citită în public, pentru prima dată, de Liderul de Arme al Ordinului Jartierei de pe balconul de la St James. Mulțimile s-au adunat afară pentru a urmări această ocazie importantă, auzind oficial imnul în varianta ”God Save the King”. Au fost aduse trei urale monarhului. 

Cele opt ordine ale Consiliului de Ascensiune

Iată ordinele citite de Lordul Președinte al Consiliului, Penny Mordaunt, la începutul ceremoniei.

„Unu - să ordone ca proclamația să fie tipărită și publicată în suplimente de specialitate în Gazete din Londra, Edinburgh și Belfast.

Doi – îndrumarea Lordului Cancelar să aplice marele sigiliu pe proclamația de proclamare a Majestății Sale, Regele Carol al III-lea.

Trei – îndrumarea regilor, solii și însoțitorilor să participe la St James pentru a-l proclama Majestatea Sa Regele Carol al III-lea.

Patru – îndrumarea Lordului Primar, a Curții consilierilor și a Comunităților din Londra să participe la Royal Exchange pentru a-l proclama pe Majestatea Sa Regele Carol al III-lea”.

Cinci – să ordone Secretarului de Stat pentru Apărare al Majestății Sale să dea instrucțiuni pentru salvele de arme în Hyde Park, de îndată ce Majestatea Sa este proclamată.

Șase – îndrumarea polițistului din Turnul Londrei al Majestății sale să dea instrucțiuni pentru salve de arme din Turnul Londrei de îndată ce Majestatea Sa este proclamată.

Șapte – să ordone secretarului de stat al Majestății Sale pentru Scoția să publice în Scoția Declarația pentru proclamarea Majestății Sale Regele Carol al III-lea.

Opt – îndrumarea grefierului Consiliului să emită scrisori circulare pentru a determina proclamarea Majestății Sale Regele Carol al III-lea”.

Update. Regele Charles depune jurămintele. Primul jurământ a fost pentru Biserica Scoției. 

Regele Charles al III-lea semnează acum două exemplare pentru a confirma depunerea jurământului. Alături de semnătura Regelui, care citește ”Charles Rex”, a mai semnat soția sa, ”Camilla Regina” și Prințul William, Prinț de Wales, prin ”William P.” (P., prescurtarea latinescului Princeps, care s-ar traduce ca Prinț)

Update. Regele Charles III a intrat în Sala Tronului pentru a-și depune declarația. El a început prin a aduce un omagiu Reginei.

„Este datoria mea să vă anunț moartea iubitei mele mame, Regina”, spune Regele. „Știu cât de profund voi, întreaga națiune, și cred că pot spune că întreaga lume, simpatizați cu mine pentru pierderea ireparabilă pe care am suferit-o cu toții. Este cea mai mare consolare pentru mine să știu despre simpatia exprimată de atât de mulți.”

„Sunt profund încurajat de sprijinul constant al iubitei mele soții”, spune Charles.

Update. Membrii Consiliului de Ascensiune s-au mutat în Sala Tronului. 

Urmărește evenimentele de la Consiliul de Ascensiune

Consiliul a început, iar în sală au putut fi văzuți foști premieri, inclusiv Boris Johnson, Gordon Brown, David Cameron, John Major, Theresa May și Tony Blair. Prima parte a Consiliului se află în desfășurare. 

Penny Mordaunt a anunțat moartea Reginei Elisabeta a II-a. Se citește proclamația: Prințul Charles Philip Arthur George este acum Charles al III-lea. Această procedură este confirmarea formală a noului Rege, care va sosi mai târziu în cadrul ceremoniei.

Proclamația Consiliului este semnată prima dată de William, Prințul de Wales, Regina Camilla, trezorierul țării, premierul și doi înalți clerici ai bisericii anglicane. 

Este pentru prima dată în istorie când Consiliul de Ascensiune este televizat. Tot pentru prima dată, femeile au acces la acest eveniment. 

Ce este Consiliul de Ascensiune?

Charles este deja rege, a devenit automat la moartea mamei sale. Consiliul de Ascensiune îndeplinește un rol ceremonial, anunță oficial numele noului monarh. La ședință participă membri ai Consiliului Privat (un grup de politicieni de rang înalt care îl consiliază oficial pe monarh) și este împărțit în două părți, iar Charles va fi prezent doar pentru cea de-a doua.

În prima parte Regina este declarată moartă, numele noului Rege este citit de pe un document semnat, pe un balcon. Aceeași declarație va fi citită și la Belfast, Cardiff și Edinburgh.

În a doua part, Regele Charles va da o declarație personală. În acel moment el poate spune dacă se opune vreunuia dintre jurămintele pe care i se cere să le facă.

Încoronarea lui poate să aibă loc peste câteva luni.

Charles va fi proclamat Rege la Palatul St James (știrea inițială)

Charles al III-lea va fi proclamat oficial rege la o ceremonie istorică la Palatul St James, sâmbătă dimineață. Steagurile coborâte în doliu pentru regretata Regină vor flutura pe catarg după Consiliul de Ascensiune, care va fi televizat pentru prima dată. Un val de proclamații suplimentare va avea loc în Marea Britanie până duminică, când steagurile vor reveni în berb. Inițiativa vine după ce Regele s-a angajat să-i urmeze viața de serviciu și devotament a „mamei sale dragi”, declarație făcută într-un prim discurs emoționant.

Regele a vorbit vineri seara despre „durerea sa profundă” pentru pierderea mamei sale, lăudându-i căldura, umorul și „capacitatea fără cusur de a vedea întotdeauna ce e mai bun în oameni””. Regele a promis că va sluji națiunea cu același „devotament neclintit” pe care l-a avut regretata Regină în timpul domniei sale de 70 de ani. Charles a devenit Rege în momentul în care mama sa a murit, iar Consiliul de Ascensiune se va ține cât mai curând posibil după moartea unui suveran pentru a face proclamația oficială a succesorului.

VEZI video LIVE de la St James AICI

Cine îl va însoți pe Charles la consiliu

La consiliu, care începe la ora 10:00 , ora locală, Regele va face o declarație personală cu privire la moartea Reginei și va depune un jurământ că va păstra Biserica Scoției - pentru că în Scoția există o împărțire a puterilor între biserică și stat. Printre cei prezenți se vor număra Camilla, soția din ultimii 17 ani, care acum are titlul de Regină Consoartă, și fiul regelui, William, noul Prinț de Wales.

Prima proclamație publică urmează să aibă loc de la balconul Curții Friar al Palatului St James din Londra, la ora 11:00, moment care este de obicei însoțit de spectacole vechi de secole, cu trompeștii cântând o fanfară și salutări cu arme trase în Hyde Park și la Turnul Londrei. Deși nu fac parte din proclamația oficială, cuvintele „Regina este moartă, trăiască Regele” sunt adesea adăugate după aceea.

Vezi primul discurs al Regelui Charles

Sensul secret al expresiei din discursul Regelui Charles

Regele Charles al III-lea a ținut un discurs istoric în fața națiunii îndoliate, în această seară, care s-a încheiat cu un mesaj foarte emoționant adresat mamei sale. Regina Elisabeta a murit înconjurată de familia ei la Balmoral, iar omagiile au venit din întreaga lume, pe măsură ce începe o perioadă aglomerată. Regele Charles s-a întors astăzi la Londra, iar domnia sa a început cu seriozitate, transmițând publicului un mesaj video zguduitor. Mulți telespectatori au fost profund mișcați de cuvintele puternice ale noului rege, dar mulți s-au întrebat care este sensul în spatele cuvintelor sale.

Secretul din spatele ”corurilor de îngeri”

Spre sfârșitul discursului său, noul rege și-a îndreptat atenția înapoi asupra răposatei sale mame și a făcut o referire la tatăl său, Prințul Philip.

”Către draga mea mamă, pe măsură ce îți începi ultima călătorie pentru a te alătura tatălui meu, îți spun doar atât: Mulțumesc”, a spus noul Rege. ”Îți mulțumesc pentru iubire și devotamentul față de familia noastră, și pentru familiile acestor națiuni pe care le-ai servit, atât de mult devotament în toți acești ani” a continuat el.

”Coruri de îngeri să-ți cânte odihna ta”, a încheiat Regele Charles. 

Află sensul secret și citește continuarea articolului AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel