Miza lui Cherecheș în Germania. De ce refuză extrădarea- scapă prin prescriere? 7 decembrie, zi-cheie La ICCJ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Cătălin Cherecheș
Sursa foto: Facebook Cătălin Cherecheș
Află în articol când ar putea fi extrădat Cătălin Chercheș.

Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare reţinut în Germania după ce a părăsit ţara ilegal încercând să scape de condamnarea la închisoare, refuză să-şi dea acordul pentru extrădarea simplificată și în câteva zile va fi mutat la o închisoare din München. Potrivit jurnalistei Corina Matlinschi extrădarea acestuia ar putea fi făcută abia în 3-6 luni.

”Poate e un pic dificil pentru cei de-acasă să înțeleagă de ce în fiecare zi sau în fiecare săptămână venim și spunem un alt termen pentru cât ar dura acest proces de extrădare. Inițial, Alina Gorghiu a spus că o să dureze cel mult 60 de zile, din momentul în care Cătălin Cherecheș refuză cumva această procedură rapidă. După care procurorul din München a pasat termenul de 4-6 de săptămâni. Apoi, avocatul lui Cherecheș a vorbit cu avocatul din Germania și spune că o să dureze cel puțin 3-6 luni.

Dacă este să ne gândim, totuși, că este un avocat pe drept penal care îl va reprezenta în instanță este foarte posibil ca acest avocat să-și fi făcut deja o strategie, să știe clar unde poate să pluseze, câte termene poate să ceară, ce anume va invoca în fața magistraților astfel încât acest termen să fie din ce în ce mai lung”, a spus Corina Matlinschi la Digi 24.

7 decembrie, zi cheie în instanță

"Nu va mai exista acel mandat de arestare. Joi, pe 7 decembrie, o să fie acest termen de judecată, a cerut strămutarea dosarului, iar dacă judecătorul va accepta asta se va anula condamnarea și evident acel mandat nu va mai exista.

Se va folosi cu siguranță și de această strategie pentru că deja a luat legătura cu avocatul din România, chiar dacă nu-i anulează condamnarea e cumva un motiv în plus. Magistrații de acolo trebuie să înțeleagă exact toate etapele procesului și să vadă ce se va întâmpla, dacă el a avut un proces drept și echitabil în România. Asta îi interesează pe magistrații germani", a explicat aceasta.

Ar fi scăpat de condamnare în câteva luni

”El a spus atunci că nu știa nimic din ceea ce fac socrii lui, după care vedem că se folosește de acest lucru. Cumva a încercat să o scoată pe acea judecătoare din dosar, dosarul s-ar fi reluat în fază de apel, s-ar fi dispus rejudecarea, iar în aprilie anul viitor faptele s-ar fi prescris. Ar fi scăpat de această condamnare. Acum e totul un motiv pentru că aceeași judecătoare a dat o decizie în acest dosar, magistrații din Germania s-ar putea să spună că nu trebuia să fie în dosar și atunci el nu va fi extrădat. E important să menționăm că acum în fața instanței sunt socrii lui Cătălin Cherecheș pentru că procurorii au cerut în continuare să rămână în arest preventiv pentru următoarele 30 de zile”, a susținut jurnalista Digi 24.

Deocamdată nu există acest pericol al prescrierii dacă decizia nu se va anula în această săptămână. Avem o decizie definitivă, nu mai există riscul prescrierii, însă nu putem să știm de ce anume se va folosi avocatul german acolo, dacă nu inclusiv despre acest lucru că fapta este una foarte veche”, a concluzionat Corina Matlinschi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel