Cherdele, plăcinte dobrogene telemea, ceapă și mărar. Rețeta tradițională
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Aurelia Alexe
Sursa foto: Facebook Aurelia Alexe
Cherdelele sunt plăcinte dobrogene cu brânză sărată, ceapă și mărar. Sunt delicioase și se prepară ușor.

Ingrediente

Pentru aluat:

- 1 kg făină
-1 linguriţă rasă de sare
- 25 g de drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
- 550 - 600 ml apă
- 1 kg brânză telemea de oaie sau capră
- 4-6 ouă
- 1 legătură mărar
- 1 legătură ceapă verde
- 1 vârf de cuţit piper proaspăt măcinat

Pentru uns deasupra

- 2 ouă
- 250 g iaurt sau smântână

Cum se prepară

Ideal este să se folosească o brânză puţin sărată de oaie sau capra, dar merge şi telemea de vacă. Se dă pe razătoare sau se sfărâmă brânza cu mâna, se adaugă mărarul şi codiţele de ceapă verde, tăiate mărunt şi piperul proaspăt măcinat. Ouă nu se pun multe, ci doar atât cât să înmoaie brânză, dar să nu fie prea fluidă, scrie pofta-buna.com.

Aluatul se împarte în 4-5 bucăţi, în funcţie de câte foi vreţi să faceţi. Se poate presăra masa cu făină şi se întind cu un sucitor. Foile nu trebuie să fie foarte subţiri. Fiecare bucată de aluat se aplatizează cu mâinile unse cu ulei şi se lăsă pe masă 10 minute să se odihnească. Apoi se întinde o foaie dreptunghiulară. Atenţie! Masa să fie bine unsă cu ulei.

Se adaugă umplutura de brânză sărată cât mai uniform, apoi se răsuceşte un sul. Se aşază în tava unsă cu unt/untură sau tapetată cu hârtie de copt. La fel se fac şi celelalte bucăţi de aluat. La final, când totul este în tavă, se taie bucăţi, exact cât este o porţie.

Coacerea se face în cuptorul preîncălzit, la o temperatură de 170 de grade, foc sus jos la cuptoarele electrice, foc mediu la cuptoarele pe gaz. Nu se unge cu nimic plăcinta acum. Când este rumenă şi aproape gata, se scoate plăcinta şi se toarnă deasupra un amestec din iaurt şi ouă. Se poate folosi şi smântână, dar iaurtul gras şi acrişor este cel care dă acea savoare specială. Se mai lasa în cuptor 10 minute, cât să se coaguleze şi ouăle cu iaurt.

Se scoate din cuptor, se acoperă cu un şervet şi se lasă 15 minute să se aburească. Cu o lingură se scot cherdelele din tavă.

BONUS: Plăcintă nemțească plină cu vișine și smântână. Cea mai bună idee pentru weekend. Este senzațională!

Ingrediente

Aluat

300 g făină
1 lingură praf de copt
1 linguriţă bicarbonat de sodiu
120 g zahăr
120 g unt
esenţa vanilie
2 ouă
un praf de sare

Umplutură

 200 g smântână
 150 g iaurt
 70 g zahăr
 esenţaă vanilie
 40 g amidon
 2 linguri zeamă de lămâie

Stratul de fructe

600 g vișine
250 ml apă
 40 g amidon
 scorţişoară

Cum se prepară

Sosul de cireșe

Combină cireşele (dacă sunt proaspete, fără sâmburi; dacă sunt din compot, cu tot cu suc şi omiţi apă), cu apă şi puţină scorţişoară. Pune cratiţa la foc mediu, iar când compoziţia se încălzeşte, separă 2-3 linguri de zeamă şi amestecă-le cu amidonul. Pune amidonul dizolvat peste fructe şi amestecă până ce obţii un sos de fructe îngroşat.

Blatul

Cât sosul se răceşte, prepară blatul. Combină făina cu praful de copt, zahărul, sarea şi bicarbonatul. Adaugă untul cât mai rece, cele două ouă şi esenţa de vanilie, continuând să mixezi până ce obţii un aluat omogen. Întinde cu degetele 2/3 din aluat într-o tavă de tort tapetată cu hârtie de copt şi ridică-l pe pereţii tăvii. Adaugă suplimentar 2 linguri de făină peste restul de compoziţie şi preseaz-o cu furculiţa pentru a obţine firimituri din compoziţie.

Crema

Combină iaurtul cu smântâna, zeama de lămâie, esenţa de vanilie, amidonul, ouăle şi zahărul. Omogenizează amestecul.

Cum asamblezi plăcinta cu cireşe

Peste blatul întins în tavă aşază sosul de cireşe, deasupra întinde crema de smântână, iar peste smântână presară din belşug şi cât mai răspândite firimiturile de aluat. Dă plăcinta nemţească cu cireşe şi smântână, pentru 45-50 de minute, la 180 de grade.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel