Data publicării:

Chelnerii roboți vor lua comenzi și vor servi turiștii, pe litoralul din Bulgaria, vara aceasta: "O mare parte a personalului s-a recalificat sau a părăsit ţara"

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Andrea Piacquadio)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Andrea Piacquadio)
În această vară, mai mulți chelneri roboţi vor face parte din personalul de deservire al unităţilor de pe litoralul bulgăresc.

Sezonul estival în partea de nord a litoralului bulgăresc al Mării Negre începe între 1 şi 15 iunie, a declarat Dimităr Dimitrov, preşedinte al Asociaţiei Industriei Hotelurilor şi Restaurantelor din Nord-Estul Bulgariei.

"Şi la începutul sezonului rămâne problema penuriei de forţă de muncă. Trebuie să subliniez aici că acest lucru este valabil pentru toate profesiile din domeniu - de la lucrători generali, ospătari, până la bucătari etc. Problema s-a agravat şi mai mult în cei doi ani de pandemie, în care lucrătorii în domeniu au lucrat doar 5-6 luni. În căutarea subzistenţei şi a unor condiţii mai bune, o mare parte a personalului din domeniu s-a recalificat sau a părăsit ţara, orientându-se către pieţele străine ale forţei de muncă", a explicat Dimitrov, scrie Rador, citând 24chasa.bg.

"Am alertat Ministerul Turismului"

În prezent, mai sunt necesari aproximativ 560 de lucrători, dar în urmă cu zece zile era nevoie de 1.600.

"Multe hoteluri aşteaptă lucrători din străinătate - din Kârgâzstan, Ucraina. Problema este că ei primesc vize pentru trei luni, nu e timp de instruire. Am alertat Ministerul Turismului, am informaţii că se lucrează la problemă - vizele să fie de minim 5 luni", a adăugat Dimitrov.

"Ne bazăm pe elevii care termină liceul profesional de turism din Dobrici, dar o mare parte dintre ei îşi continuă studiile şi aproximativ 20% dintre ei rămân pe piaţa locală, ceea ce este extrem de puţin", a adăugat Dimitrov.

80 de roboţi vor face parte din personal

Salariile în domeniu sunt diferite şi depind de poziţia ocupată, a mai comentat expertul în domeniu. Salariul pentru spălători de vase, personalul de la curăţenie şi cel de calificare scăzută este de aproximativ 1.200-1.300 de leva brut, ajunge până la 3.000 de leva şi mai mult pentru bucătari-şefi şi alte posturi. Există şi vouchere pentru transport şi mâncare.

Acesta este şi motivul pentru care, în această vară, în jur de 80 de roboţi vor face parte din personalul de deservire al unităţilor de pe litoralul din partea de nord a Mării Negre.

"Este vorba de chelneri roboţi care vorbesc bulgară, iau comenzi, servesc. În timpul sezonului estival, vor fi la Balcic, Kranevo şi în alte locuri", a spus Dimitrov.

Turiştii străini aşteptaţi în nordul litoralului bulgăresc al Mării Negre în acest sezon sunt în mod tradiţional din România, Germania, Polonia - există o creştere mare din Cehia, din alte ţări europene, precum şi din Turcia.

"Înscrierile pentru Bulgaria în regiunea Constanţa - Tulcea, România, sunt numeroase. Peste 4,5 milioane de oameni trăiesc în această regiune. Turiştii români preferă să vină în Bulgaria cu pachete de weekend - câte 3-4 zile", a spus Dimitrov, care a fost în vizită în această zonă a României pentru se întâlniri cu turoperatorii şi agenţii din turism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel