ChatGPT e politically correct. Sociologul Bulai: Nu vii să spui ce vrei tu... că poate nu e bine ce vrei tu să spui
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Hatice Baran, pexels
Fotografie de la Hatice Baran, pexels
Un cunoscut sociolog român a vorbit despre Chat GPT la DC NEWS TV. 

Întrebat dacă a folosit Chat GPT până acum, sociologul Alfred Bulai a spus că "m-am jucat, ca să fiu sincer. Am compus o odă pentru mine. Foarte frumoasă a ieşit. Stupidă, dar... E o jucărie, de fapt. Astea care sunt demo, că nu sunt decât pentru oamenii de rând astea gratis, sunt maximum de câteva zeci de propoziţii. Teoretic, poţi să produci mai mult şi probabil cu mai multe avantaje. 

E un instrument, indiscutabil". 

"Dar ce ar fi fost dacă exista ChatGPT pe vremea Ceauşiştilor, dacă îl puneau să facă ode? Şi Coana Leana să facă mofturi, că nu e bine", a intervenit Val Vâlcu. 

"Acum, să ştii că de aia s-a folosit termenul de limbă de lemn. Că, de fapt, erau atât de monotone şi ritualice, încât nu spuneau mare lucru. Şi, de fapt, limba de lemn nu este o construcţie care ţine de comunism, ci mai degrabă de birocratizare. Ea se practică în nenumărate tipuri de structuri. Spre exemplu, la nivelul companiilor, unde avem acelaşi tip de limbaj, la fel de stupid, doar că e mai onorant uneori, sună mai interesant. Secretara este asistent manager. Sună mai frumos. Ce vreau să spun este că birocraţia, în general, încearcă să reducă totul la nişte formule lingvistice care să fie predictibile şi care să fie totodată şi corecte, acceptate. Într-o dictatură, limbajul trebuie să fie predictibil. Nu vii să spui ce vrei tu, că poate nu e bine ce vrei tu să spui", a mai punctat Alfred Bulai la Nod în Papură. 

L-am întrebat, totuşi, pe Chat GPT, dacă are limbaj de lemn. Iată ce ne-a răspuns: 

"Nu, nu am un "limbaj de lemn." Sunt un program de calculator dezvoltat de OpenAI și folosesc limbaj natural pentru a comunica cu oamenii. Pot să răspund la întrebările tale și să discut diferite subiecte folosind limbajul natural, fără a avea emoții sau convingeri personale", a spus Inteligenţa Artificială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel