Chat GPT ar vota cu partidele de stânga. Un studiu realizat în Anglia trage un semnal de alarmă. "Opiniile politice ale AI, mai dificil de eradicat decât cele rasiale"
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Chat GPT are perspective politice de stânga, arată un studiu realizat în Marea Britanie, la Universitatea East Anglia. 

Potrivit autorilor Fabio Motoki, Valdemar Pinho Neto şi Victor Rodrigues, acest studiu, realizat cu Chat GPT - 3 în primăvara anului 2023, este primul realizat în acest domeniu şi arată că inteligenţa artificială este mai degrabă stângistă în ceea ce priveşte opţiunile politice. 

Pentru a testa orientarea politică a sistemului, răspunsurile date de Chat GPT au fost comparate din trei puncte de vedere. Chat GPT are capacitatea de a se da drept o persoană reală şi de a imita comportamente reale pe parcursul unei discuţii. Astfel, platforma a fost pusă să răspundă la trei întrebări, fie ca o persoană social-democrată, fie ca o persoană republicană. În ultimă instanţă, răspunsurile au fost comparate cu cele oferite în scenariul în care Chat GPT nu interpreta niciun personaj. 

Pentru a determina orientarea politică, cercetătorii au pus 62 de întrebări despre identitatea politică celor trei personaje de mai sus. Modelul "busolei politice", folosit adesea în economie şi ştiinţe sociale, a fost folosit. Chestionarul are rolul de a categorisi oamenii conform unor coordonate politice bazate pe răspunsurile lor. Sunt patru astfel de zone: stângă autoritară, stânga liberală, dreapta autoritară şi dreapta liberală. 

Pentru a putea compara răspunsurile, s-a încercat să se vadă dacă Chat GPT cunoaşte direcţiile politice şi dacă le clasifică în mod corect. Astfel, în cursul unui test placebo, lui Chat GPT i s-au pus prima dată întrebările neutre. Într-un test de "aliniere politico-profesională", sistemul a fost pus în "pielea" celor trei personaje şi a răspuns şi întrebărilor politice, scrie derstandard.at

S-a ajuns, astfel, la concluzia că Chat GPT are orientare politică de stânga, ceea ce în Occident înseamnă corectitudine politică, interes pentru ecologie şi pentru protejarea drepturilor minorităţilor. 

Nu există neutralitate politică 

O clasificare dură dreapta-stânga în relaţie cu politica economică este, evident posibilă, însă la fel de posibilă este şi deosebirea dintre un liberal şi o viziune autoritară asupra societăţii. 

Cu toate astea, apar întrebări. Este neutralitate politică lupta împotriva schimbărilor climatice? În unele locuri, conservarea naturii este înţeleasă drept "protejarea patriei mamă" şi este, astfel, asimilată de sfera politică de dreapta. Unele subiecte, cel puţin în context european, sunt abordate de diverse partide politice, în momente diferite, şi astfel nu pot fi clasificate politic. Este, astfel, extrem de îndoielnic cum "un sistem neutru politic" bazat pe informaţii generate de oameni poate exista. 

Pentru utilizatori, asta nu înseamnă decât că e nevoie de mai multă atenţie atunci când folosim Chat GPT. Un model de limbaj nu este omniscient. Unii cercetători cred acum că opiniile politice ale AI sunt mai dificil de recunoscut şi eradicat decât problemele rasiale sau bazate pe gen. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel