Data publicării:

CET Hidrocarburi ia în calcul disponibilizarea a 200 de angajaţi pentru a scăpa de datorii

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
CET Hidrocarburi
CET Hidrocarburi

Alegeri prezidentiale 2024

CET Hidrocarburi, fostul CET Arad, pregăsteşte o supriză neagră pentru angajaţi. Conform site-ului AradOn, conducerea societăţii întocmeşte un plan de reorganizare a companiei care include şi disponibilizarea a aproximativ 200 de oameni.

Autor: Adi Stroescu

CET HidrocarburiMinunea a durat puţin, aproximativ doi ani. Vorbim de minune referindu-ne la faptul că CET Hidrocarburi, înfiinţată după împărţirea CET Arad în două companii distincte, a avut datorii de zero lei. Acum se pare că acestea sunt de ordinul milioanelor de lei. Pe surse, deţinem informaţia potrivit căreia şefii CET H pregătesc disponibilizări de personal care se ridică la sute de angajaţi ce urmează să fie concediaţi. Mai mult, se pare că cei din conducerea companiei de furnizare a agentului termic au prezentat acest plan Primăriei Arad, dar conducerea locală nu a fost de acord cu restructurarea CET H.

Cei din cadrul societăţii de termoficare nu vor să sufle nicio vorbă despre concedieri colective care ar putea lăsa fără loc de muncă aproximativ 200 de persoane. „Oficial, nu există un proiect de restructurare a companiei care să fi fost supus dezbaterii Consiliului de Administraţie al CET şi nu există nicio listă cu persoane care urmează să fie disponibilizate”, au declarat reprezentanţii CET H. Aceleaşi surse susţin că datoriile foarte mari acumulate începând cu 1 ianuarie 2010 de compania care livrează agentul termic reprezintă cauza posibilelor concedieri. Persoane din cadrul societăţii ne-au declarat, sub protecţia anonimatului, că numai către CET Lignit s-au adunat datorii de aproximativ patru milioane de lei.

În plus, CET H are datorii şi către alţi furnizori. Practic, la doar doi ani de la înfiinţare, compania care livrează căldura poate intra în faliment. Asta dacă nu va primi alte subvenţii de la Primăria Arad.

Gaură „electrică”

Unele sursele susţin că problema CET H vine de la lipsa producţiei. „CET Hidrocarburi nu produce absolut nimic, doar livrează căldura produsă de către cei de la Lignit. Nu au cum să supravieţuiască dacă vor continua în acest ritm”, spun persoane din cadrul companiei. În ultimul timp, la CET H a fost sistată şi producerea energiei electrice, cea care putea acoperi o bună parte din datoriile acumulate de companie. Aşa că aproximativ 200 de angajaţi care ar trebui să se ocupe exclusiv de producerea energiei elelctrice nu lucrează nimic, dar sunt în continuare plătiţi în fiecare lună. Potrivit surselor, aceştia sunt cei vizaţi de următorul val de disponibilizări.

Modernizare fără producţie

Un alt aspect, cel puţin curios, priveşte modernizarea Cazanelor de Apă Fierbinte (CAF) 4 şi 5. După ce au fost pompate 2,5 milioane de euro într-o aşa-zisă megamodernizare, CAF-urile au fost abandonate. Specialişti din cadrul CET susţineau, încă de acum doi ani, că modernizarea este doar „praf în ochi”, fiind realizată doar pentru un comision de 10 la sută din lucrare care urma să intre în buzunarele „băieţilor deştepţi” din cadrul Consiliului de Administraţie. Iar situaţia din prezent pare să confirme acest lucru. Deşi au fost modernizate cu o sumă colosală, raportată cu lucrarea propriu-zisă, CAF 4 şi 5 funcţionează doar o dată, de două ori pe an, când sunt făcute probe. În rest, cazanele sunt abandonate deoarece, potrivit declaraţiilor unor persoane din cadrul CET, funcţionarea lor ar putea duce la un dezastru fără precedent. „CAF 4 şi 5 au fost construite încă înainte de 1964. Recenta modernizare, de 2,5 milioane de euro, a vizat înlocuirea arzătoarelor vechi şi instalarea unui sistem de monitorizare. Atât. Tăblăria şi pereţii cazanelor sunt aceeaşi ca şi acum 50 de ani. Dacă cineva se încumetă să ordone intrarea în producţie a CAF 4 şi 5 şi dacă aceste cazane vor funcţiona doar la 80 la sută din capacitate, există riscul unor explozii chiar în apropiere de centrul oraşului, pe Calea Iuliu Maniu. Aşa se explică faptul că la CET H nu se produce deloc nici energie electrică şi nici energie termică şi s-a ajuns în situaţia în care compania e aproape falimentară”, ne-au mai spus sursele noastre.

Urmează închiderea?

Deşi toată lumea evită acest subiect şi nimeni nu ia în calcul şi această variantă, CET H se îndreaptă tot mai mult spre o incapacitate de funcţionare din cauza datoriilor imense care se acumulează lună de lună. În acest ritm, fără o investiţie importantă în modernizare, compania de termoficare ar putea pune lacătul pe porţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel