Data actualizării:
Data publicării:

Certificat Verde în România. Ioana Mihăilă, provocare pentru Rafila și Arafat

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Gov.ro
Sursă foto: Gov.ro

"Certificatul Verde trebuie adoptat. Valul cinci e aproape o certitudine", transmite Ioana Mihăilă.

Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, spune că adoptatea Legii Certificatului Verde a devenit, de luni, o chestiuine de „datorie morală”, mai ales că valul al cincilea al pandemiei este aproape o certitudine. Peste 16.000 de persoane nevaccinate și netestate au intrat în carantină,în România.

„Adoptarea Legii Certificatului Verde a devenit azi (marți - n.r.) o chestiune de datorie morală. Majoritatea parlamentară PNLSD trebuie să adopte de urgență Legea Certificatului Verde în România. Valul al cincelea al epidemiei COVID-19 este aproape o certitudine, mai ales în condițiile în care varianta Omicron se răspândește în Europa”, spune Ioana Mihăilă.

Potrivit fostului ministru USR, în România, peste 16.000 de persoane nevaccinate și netestate au intrat în carantină, la sosirea în țară, în ultimele zile.

„Dincolo de datoria față de sănătatea publică, de azi, guvernul PNLSD are și o datorie morală față de societate. Adoptarea Legii Certificatului Verde este cel mai bun răspuns la evenimentele nefericite de la Palatul Parlamentului. Sănătatea publică și democrația nu pot fi luate ostatice de nimeni. Domnule Rafila, domnule Ciolacu, ați vorbit de asumarea răspunderii pe acest proiect. Ce mai așteptați? E momentul să arătați că vă asumați răspunderea pentru binele acestei țări”, mai spune Mihăilă.

Omicron: Autoritatea germană de vaccinare recomandă scurtarea la 3 luni a perioadei până la doza booster

Autoritatea germană în domeniul vaccinării, STIKO, a recomandat marţi scurtarea de la şase la trei luni a intervalului între a doua doză de vaccin împotriva COVID-10 şi administrarea dozei booster, în contextul răspândirii accelerate a variantei Omicron a coronavirusului, mai infecţioasă, transmite Reuters.

Potrivit STIKO, orice persoană cu vârsta de peste 18 ani ar trebui să primească o doză booster cu un vaccin cu ARN mesager după trei luni de la finalizarea schemei iniţiale cu două doze.

STIKO recomanda anterior ca până la administrarea booster-ului să se aştepte şase luni de la precedenta doză.

În cazul vaccinului monodoză de la Johnson & Johnson, intervalul între administrări rămâne de patru săptămâni.

STIKO a mai recomandat ca orice persoană de peste 12 ani care a trecut printr-o infecţie cu coronavirus să primească o doză de vaccin la cel puţin trei luni după vindecare. Recomandarea anterioară era de şase luni.

Vârstnicii şi persoanele cu boli cronice ar trebui să fie consideraţi prioritari pentru dozele booster, a mai indicat comitetul de vaccinare.

În Germania, 70,4% dintre locuitori au primit două doze de vaccin împotriva COVID-19, iar 32,6% au primit şi booster-ul.

Deşi datele rămân limitate, şase studii de laborator au arătat că schema iniţială de vaccinare nu este suficientă pentru a opri infectarea cu varianta Omicron, însă doza booster poate ajuta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel