Data publicării:
CERT-RO: Atenție la mesajele private primite pe Instagram!
Avertisment CERT-RO cu privire la mesajele private primite pe Instagram.
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică atrage atenția asupra unui tip de atac. Atacatorii trimit utilizatorilor Instagram mesaje de pe conturi false, prin care urmăreasc accesarea unui link.
CERT-RO atrage atenția asupra mesajelor private primite pe Instagram.
Atacatorii trimit utilizatorilor mesaje de pe conturi false, care simulează un serviciu de asigurare a respectării drepturilor de autor.
Utilizatorii sunt anunțați despre suspendarea contului de Instagram, adăugându-se totodată și necesitatea acțiunii urgente (contul va fi închis în 24h). Toate acestea pentru că destinatarul mesajului ar fi încălcat reguli de copyright sau reguli ale comunității, pe care „le poate contesta” accesând un formular.
„Link-ul pentru formular duce însă către un site de phishing, identificat și de Google ca atare, care copiază identitatea vizuală Instagram și care cere introducerea datelor de acces la cont. Odată ce un utilizator a introdus aceste date și nu are activată autentificarea în 2 pași (2FA) poate pierde accesul la cont în dauna atacatorilor. Evitați accesarea unor astfel de link-uri, înainte de o verificare cu o soluție de securitate și NU introduceți date de cont în urma unor astfel de mesaje primite din surse necunoscute. Totodată, raportați către rețeaua socială astfel de conturi care fac activități malițioase, pentru a fi închise”, transmite CERT-RO, potrivit Mediafax.
Atenţie şi la conturile de social media care promit vânzarea subiectelor pentru Bacalaureat 2021
Specialiştii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează în legătură cu conturile de social media care promit vânzarea subiectelor pentru Bacalaureat, acestea reprezentând o tentativă de fraudare.
'Atenţie mare la conturile de social media care promit vânzarea subiectelor pentru Bacalaureat. Ca şi în anii precedenţi, echipa CERT-RO a fost notificată despre existenţa unor asemenea tentative de fraudare, ce vizează tinerii din România care urmează să susţină acest examen.'
'Reţineţi faptul că nu poate fi vorba decât despre o păcăleală, din moment ce subiectele de Bacalaureat nu sunt singulare, ci există multiple variante dintre care se trage la sorţi cu puţin timp înainte de start. Extragerea subiectelor oficiale se produce în dimineaţa examenului, alături de o variantă de rezervă.'
'Ulterior, acestea sunt transmise către inspectoratele din teritoriu, iar acestea din urmă se ocupă de distribuirea lor către instituţiile de învăţământ. Este imposibil ca acestea să fie cunoscute deja de o anumită persoană', explică experţii în securitatea cibernetică pe pagina de Facebook a CERT-RO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News