Data publicării:

Cerințele Băncii Mondiale pentru România. Chirieac: "Se pune problema de dreptate" 

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Ce se va întâmpla cu pensiile speciale? Va ţine România cont de atenţionările Băncii Mondiale?  

„Pensiile speciale nu trebuie să fie mai mari decât salariul în plată, astfel încât să nu mai existe inechități în sistem”. Este concluzia la care au ajuns experții Băncii Mondiale, într-un raport cu mai multe recomandări, transmis autorităților române.

Recent, un avertisment privind reforma pensiilor speciale a venit și din partea Comisiei Europene, care i-a cerut României să își respecte angajamentele, astfel încât să primească miliardele de euro din PNRR. Țara noastră și-a asumat prin planul de redresare și reziliență ă reformeze sistemul de pensii. Raportul Băncii Mondiale face referire la proiectul de lege privind modificarea pensiilor speciale, aprobat de Guvern și trimis în Parlament.

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat în direct la România TV cerințele Băncii Mondiale și a analizat ce va putea face până la urmă Guvernul României. 

"Nu se pune problema de austeritate. Nici pomeneală de aşa ceva! Se pune problema de dreptate, dacă vreţi. Dar sunt câteva întrebări care se pun aici. Prima: Guvernul României intenţionează să ţină seama de recomandările Băncii Mondiale? Şi a doua chestiune, foarte importantă şi ea: Dacă nu va ţine seama de recomandările Băncii Mondiale, ce se întâmplă?

A treia chestiune: Guvernul României intenţionează să meargă la rădăcină şi să definească legal ce înseamnă pensie? Pensia, după mintea mea, este acel venit pe care-l obţii după mulți ani de activitate în baza contribuţiei la bugetul de pensii. În cazul în care s-ar face asta, deşi nu văd actualul guvern să facă aşa ceva, pentru că anumite categorii sociale vor face ceea ce se întâmplă în Occident, adică - încă de la intrarea în profesie, că eşti magistrat, militar, poliţist, în afară de salariul care îţi asigură pensia de stat normală, îţi bagă bani într-un fond special de pensii, altul, de care să beneficiezi la sfârşit," a spus Chirieac la România TV 

În raportul transmis și făcut public de Ministerul Muncii, reprezentanții europeni susțin că țara noastră trebuie să micșoreze cheltuielile cu pensiile speciale și să elimine posibilitatea de a abuza de sistemul de pensii de serviciu. Altfel spus, magistrații nu ar trebui să primească pensii mai mari decât salariul obținut în anii de activitate, iar pensiile actuale ar trebui recalculate.

În acest moment, sunt categorii de contribuabili care primesc o pensie de serviciu egală cu 80% din ultimul venit brut, iar astfel ajung să aibă pensii mai mari decât decât salariul net.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel