Ceremonial la Crucea de pe Caraiman. 95 de ani de la inaugurare, 10 ani de Cartea Recordurilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Se organizează un ceremonial militar şi religios la Crucea de pe Caraiman.

Un ceremonial militar şi religios va fi organizat, sâmbătă, la Crucea Caraiman, cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la inaugurarea monumentului şi a 10 ani de la înscrierea acestuia în Cartea Recordurilor.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, evenimentul va începe la ora 12,00.

"Pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, precum şi pentru a aduce cuvenita cinstire eroilor ce s-au jertfit pentru unitatea tuturor românilor, în perioada 2016-2021, Ministerul Apărării Naţionale a implementat proiectul 'Restaurarea, reabilitarea, conservarea şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial'. Lucrările propriu-zise de restaurare a monumentului s-au desfăşurat pe parcursul a 11 luni, preponderent în perioada caldă, astfel: o lună în anul 2018, cinci luni în anul 2019 (iulie - noiembrie) şi cinci luni în anul 2020 (iulie - noiembrie)", arată sursa citată.

Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Concomitent cu lucrările de reabilitare, Ministerul Apărării Naţionale a asumat un set ambiţios de măsuri de promovare şi informare cu privire la simbolistica, semnificaţia şi istoria Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial.

În anul 2013, Crucea Eroilor Neamului de pe vârful Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Recordul a fost omologat la 14 august, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel