Data publicării:

Cerealele ucrainene vor fi transportate cu trenurile de marfă prin Polonia, pentru a se ocoli blocada camioanelor de la graniță

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Autoritățile ucrainene încearcă să găsească soluții alternative pentru a depăși blocada impusă de șoferii de camioane din Polonia, ducându-și marfa pe platformele de tren, a declarat joi o sursă din cadrul companiei naționale de căi ferate, citată de agenția de știri Interfax Ucraina și de Reuters.

Mai multe proteste ale șoferilor polonezi de camioane au început luna trecută, adresându-se condițiilor de acces în UE pentru camioanele ucrainene. Aceștia au blocat principalele coridoare terestre către Ucraina, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la combustibil și la unele produse alimentare, precum și la întârzieri în livrările de drone către armata ucraineană.

"Acum avem un tren încărcat care stă la trecerea cu Hrubeshuv (la granița ucraineană-poloneză). Avem deja 23 de vagoane cu containere încărcate", a declarat Valeriy Tkachov, adjunctul directorului departamentului comercial al căilor ferate.

El a precizat că Ucraina și Polonia armonizează, în prezent, aspectele tehnice.

"Odată ce acest tren de testare trece și totul este în regulă, vom lansa această practică la scară largă", a adăugat Tkachov.

Autoritățile ucrainene afirmă că aproximativ 3.000 de camioane sunt blocate pe partea poloneză a frontierei polono-ucrainene și până în prezent autoritățile nu au reușit să ajungă la un acord cu protestatarii pentru a opri această acțiune.

Principala cerință a transportatorilor polonezi este să oprească accesul fără permis al șoferilor de camioane ucrainene în Uniunea Europeană, lucru considerat imposibil atât de Kiev, cât și de Bruxelles.

Coridorul alternativ pentru cereale ucrainene, pe Marea Neagră - un succes

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că peste 7 milioane de tone metrice de marfă au fost transportate printr-un coridor alternativ pentru cereale, după retragerea Rusiei din acordul ce permitea exporturile sigure de cereale ucrainene prin Marea Neagră, scrie Reuters.

Foto: Pexels

"Coridorul nostru pentru cereale funcționează, de asemenea. Am depășit pragul de 7 milioane de tone de marfă", a precizat Zelenski pe platforma de mesagerie Telegram.

În plus, Comisia Europeană va furniza 50 de milioane de euro Ucrainei pentru a-şi repara şi moderniza infrastructura portuară, în încercarea de a contribui la sporirea exporturilor de produse agricole ucrainene.

Capacităţile portuare îmbunătăţite vor accelera exporturile de alimente şi alte bunuri pe care Ucraina le furnizează pe pieţele mondiale, a menţionat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o scrisoare adresată preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

În timp, investiţia noastră ar trebui să le permită porturilor Ucrainei să revină la nivelul cantităţilor ce erau exportate înainte de război, a adăugat şefa executivului UE în scrisoare.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume.

De la începerea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, care a inclus o blocadă navală a porturilor ucrainene de la Marea Neagră, Kievul face eforturi pentru a-şi putea exporta produsele, mai ales cerealele.

Infrastructura portuară, care este esenţială pentru exporturile ucrainene, a fost atacată repetat de forţele ruse în ultimele luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel