Data actualizării:
Data publicării:

Cercetătorii susțin că doi oameni au comunicat în vis pentru prima dată

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Cercetătorii au adus ficțiunea cu un pas mai aproape de realitate prin realizarea primei comunicări bidirecționale între persoane în timpul visării lucide.

Într-un experiment care pare o scenă din filmul "Inception", REMspace - un startup din California care proiectează tehnologii pentru a îmbunătăți somnul și visarea lucida - a reușit să schimbe un mesaj între două persoane aflate în somn.

Compania a folosit "echipamente special concepute", care includeau un "server", un "aparat", "Wifi" și "senzori", dar nu a specificat tehnologia exactă utilizată.

Participanții la studiu dormeau în locuințe separate

Participanții la studiu dormeau în locuințe separate atunci când cercetătorii de la REMspace au transmis un cuvânt creat printr-o limbă unică între ei.

Directorul general și fondatorul REMspace, Michael Raduga, a declarat: „Ieri, comunicarea în vise părea science fiction. Mâine, va fi atât de obișnuită încât nu ne vom putea imagina viețile fără această tehnologie. Aceasta deschide ușa pentru nenumărate aplicații comerciale, remodelând modul în care gândim despre comunicare și interacțiune în lumea viselor.” 

Tehnologia urmează să fie revizuită sau replicată de cercetători. Însă, dacă va fi validată, ar reprezenta un pas important pentru cercetarea somnului și ar putea oferi aplicații pentru tratamentele de sănătate mintală, instruirea abilităților și multe altele, a adăugat REMspace. 

REMspace a folosit „echipamente special concepute” pentru a permite două persoane să schimbe cu succes un mesaj simplu în timpul viselor lucide. Visele lucide sunt acele momente când o persoană își dă seama că visează, rămânând totuși în starea de vis.

Aceasta le permite să efectueze acțiuni autodirijate în visele lor, în loc să interacționeze aleatoriu cu „lumea viselor” fără niciun sentiment de control.

Acest fenomen are loc în timpul somnului REM, sau somn cu mișcări rapide ale ochilor, când visele se petrec, în general.

Michael Raduga, care este încrezător în rezultatele lor, este cunoscut pe scară largă pentru experimentele sale ambițioase - și uneori bizare

REMspace nu a dezvăluit exact ce echipamente au fost folosite în experiment, dar a menționat că acesta a implicat un „aparat” care a monitorizat undele cerebrale ale participanților și alte date biologice pe durata experimentului.

A mai fost implicat un „server” care poate detecta când participanții intră într-un vis lucid și generează mesaje care le sunt transmise. 

Cei doi participanți la studiu au dormit în locuințe separate, în timp ce undele lor cerebrale erau urmărite de la distanță de aparat, care alimenta serverul cu date.

Odată ce serverul a detectat că un participant a intrat într-un vis lucid, a generat un cuvânt aleatoriu din limbajul special și l-a transmis prin căști.

Participantul a repetat acest cuvânt în visul său, iar acel răspuns a fost capturat și stocat în server.

Opt minute mai târziu, al doilea participant a intrat într-un vis lucid. Serverul a transmis mesajul stocat de la primul participant către al doilea, pe care l-a repetat la trezire.

REMspace a reușit să repete acest experiment cu o altă pereche de participanți. Totuși, studiul trebuie să treacă printr-o revizuire riguroasă înainte ca REMspace să poată afirma cu certitudine că a realizat comunicarea în vis.

Michael Raduga, care este încrezător în rezultatele lor, este cunoscut pe scară largă pentru experimentele sale ambițioase - și uneori bizare.

În 2023, și-a pus viața în pericol când a încercat să implanteze un microcip în propriul său creier pentru a-și controla visele.

Bărbatul de 40 de ani, care nu are calificări în neurochirurgie, a comparat experimentul său extrem de periculos cu filmul „Inception” – susținând că „electroda” sa are potențialul de a schimba în viitor cursul viselor lucide.

Imagini macabre ale procedurii îl arată ținându-și pielea înapoi cu agrafe, în timp ce forțează partea din spate a craniului cu un burghiu găsit într-un magazin de bricolaj.

A inserat cipul în creierul său după ce a vizionat ore întregi de videoclipuri despre neurochirurgie pe YouTube și a practicat pe cinci oi – nu a spus nimănui despre planurile sale.

Cipul a fost îndepărtat ulterior în spital, după cinci săptămâni.

Studiul extrem de periculos nu a apărut în reviste de specialitate revizuite de colegi și nu este susținut de universități, dar Raduga a afirmat că a simțit nevoia să o facă pentru el.

„Sunt bucuros că am supraviețuit, dar eram pregătit să mor”, a declarat el pentru DailyMail.com într-un interviu exclusiv anul trecut.

Acum, și-a îndreptat atenția către un alt obiectiv ambițios: facilitarea comunicării în timp real în visele lucide.

„Credem că somnul REM și fenomenele conexe, cum ar fi visele lucide, vor deveni următoarea mare industrie după IA”, a spus Raduga, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel