Cercetătorii și-au dat seama de ce oamenii sunt îngroziți de clovni
Îți este frică de clovni? Nu ești singurul. Coulrofobia, sau frica de clovni, este un fenomen foarte cunoscut. Studiile arată că această frică este prezentă atât la adulți, cât și la copii. Totuși, nu este bine înțeleasă, din cauza lipsei de cercetări.
Deși numeroase explicații ale acestei fobii au fost propuse în literatura academică, niciun studiu nu a investigat specific originile ei.
Cercetătorii și-au propus să descopere motivele pentru care oamenii se tem de clovni și să înțeleagă psihologia din spatele acestei frici. De asemenea, au vrut să exploreze cât de comună este frica de clovni la adulți și să evalueze severitatea fricii la cei care au raportat-o.
Pentru a realiza acest lucru, au creat un chestionar psihometric pentru a evalua prevalența și severitatea coulrofobiei. Chestionarul intitulat „Frica de clovni” a fost completat de un eșantion internațional de 987 de persoane cu vârste între 18 și 77 de ani.
Mai mult de jumătate dintre respondenți (53,5%) au declarat că le este frică de clovni, într-o anumită măsură, iar 5% au spus că sunt „extrem de înspăimântați” de aceștia.
Interesant este că acest procent de raportare a unei frici extreme de clovni este ușor mai mare decât cele raportate pentru multe alte fobii, cum ar fi animalele (3,8%), sângele/injecțiile/rănile (3,0%), înălțimile (2,8%), apa stătătoare sau fenomenele meteorologice (2,3%), spațiile închise (2,2%) și zborul (1,3%).
Au descoperit, de asemenea, că femeile se tem de clovni mai mult decât bărbații. Motivul acestei diferențe nu este clar, dar reflectă descoperiri din cercetări legate de alte fobii, cum ar fi frica de șerpi și păianjeni.
Au descoperit, de asemenea, că coulrofobia scade odată cu vârsta, ceea ce este, din nou, în concordanță cu cercetările asupra altor fobii.
Originile acestei frici
Următorul pas a fost explorarea originilor fricii de clovni. Un chestionar suplimentar a fost distribuit celor 53,5% dintre participanți care raportaseră cel puțin un anumit grad de frică de clovni
Această nouă serie de întrebări se referea la opt explicații plauzibile pentru originile acestei frici, după cum urmează:
1. O senzație ciudată sau neliniștitoare din cauza machiajului clovnilor, care îi face să pară nu tocmai umani. O reacție similară este uneori observată și la păpuși sau manechine.
2. Caracteristicile faciale exagerate ale clovnilor transmit un sentiment direct de amenințare.
3. Machiajul clovnilor ascunde semnalele emoționale și creează incertitudine.
4. Culoarea machiajului clovnilor ne amintește de moarte, infecție sau răni sângerânde, evocând repulsie.
5. Comportamentul imprevizibil al clovnilor îi face pe oameni să se simtă inconfortabil.
6. Frica de clovni a fost învățată de la membrii familiei.
7. Reprezentări negative ale clovnilor în cultura populară.
8. O experiență înfricoșătoare cu un clovn.
Intrigant este faptul că cercetătorii au descoperit că ultima explicație, referitoare la o experiență personală înfricoșătoare cu un clovn, a avut cel mai scăzut nivel de acord. Acest lucru indică faptul că experiențele de viață nu sunt o explicație suficientă pentru motivul pentru care oamenii se tem de clovni.
În contrast, reprezentările negative ale clovnilor în cultura populară au fost un factor mult mai puternic în contribuția la coulrofobie.
Acest lucru este de înțeles, având în vedere că unii dintre cele mai proeminenți clovni din cărți și filme sunt concepuți pentru a fi înfricoșători.
Cel mai puternic factor pe care l-au identificat a fost ascunderea semnalelor emoționale, sugerând că, pentru mulți oameni, frica de clovni provine din incapacitatea de a vedea expresiile lor faciale din cauza machiajului.
Nu putem vedea „fețele lor adevărate” și, prin urmare, nu putem înțelege intenția lor emoțională.
Așadar, nu știm dacă au o privire supărată sau o frunte încruntată, ceea ce ar indica furie. Incapacitatea de a detecta ce gândește un clovn sau ce ar putea face următorul lucru îi face pe unii dintre noi să ne simțim neliniștiți atunci când suntem în preajma lor.
Această cercetare a oferit unele perspective noi asupra motivului pentru care oamenii se tem de clovni – totuși, mai rămân întrebări.
De exemplu, dacă machiajul care maschează emoțiile provoacă frică, creează și persoanele care își pictează fețele ca animale același efect? Sau există ceva mai specific în machiajul clovnilor care generează această frică? Acesta este acum punctul pe care se concentrează cercetarea, potrivit Sciencealert.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News