Urmărește emisiunea live
Cercetătorii din toată lumea, proiect cu rezultate epocale
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
poza cu caracter descriptiv
poza cu caracter descriptiv
Cercetătorii au lansat joi un proiect ambiţios care are drept obiectiv descifrarea genomului tuturor celor 1,5 milioane de specii complexe cunoscute de pe Terra, termenul de finalizare a proiectului fiind de zece ani, relatează joi Reuters.

Earth BioGenome Project (EBP) este următorul proiect ambiţios din domeniul biologiei după Human Genome Project, un demers care a costat 3 miliarde de dolari, s-a desfăşurat timp de 13 ani şi a fost finalizat în 2003. Potrivit estimărilor, EBP va costa 4,7 miliarde de dolari şi va crea, la final, o nouă bază în biologie prin intermediul căreia vor putea fi găsite soluţii pentru păstrarea biodiversităţii şi sprijinirea societăţilor umane, a spus Harris Lewin, profesor la Universitatea din California, Statele Unite, şi preşedintele proiectului EBP. Realizarea hărţii, a modelului... va fi o sursă imensă pentru noi descoperiri, înţelegerea regulilor vieţii, mecanismului evoluţiei, unor noi abordări în problema conservării speciilor rare şi în pericol de dispariţie şi... noi resurse pentru cercetătorii din domeniul agricol şi medical, a precizat profesorul în cadrul unei întâlniri cu presa la Londra.

Demersul va genera medicamente anti-îmbătrânire

Iniţiativa va atrage demersuri de cercetare importante din întreaga lume, printre care un proiect american care vizează descifrarea codului genetic a 66.000 de vertebrate, un proiect chinez de secvenţiere genetică a 10.000 de plante şi Global Ant Genomes Alliance, care are în plan descifrarea codului genetic a circa 200 de specii de furnici. Volumul datelor biologice colectate va fi la nivelul exascale (un miliard de miliarde), superior celor arhivate de Twitter, YouTube sau totalitatea datelor astronomice. Jim Smith, directorul ştiinţific al organizaţiei Wellcome Trust, spune că proiectul va reprezenta o sursă de inspiraţie la nivel internaţional şi, în mod asemănător cu Human Genome Project, iniţiativa are potenţialul de a transforma cercetarea din domeniul sănătăţii şi a bolilor. 'De la natură vom putea înţelege modalitatea de dezvoltare de noi tratamente pentru boli infecţioase, identificarea medicamentelor care pot încetini procesul de îmbătrânire, generarea unor noi abordări de a obţine hrana omenirii sau crearea unor noi biomateriale', a spus acesta la întâlnirea cu presa. Până în prezent, au fost descifrate genomurile a mai puţin de 3.500 de specii complexe, echivalentul unui procent de doar 0,2%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel