Cercetătorii chinezi au creat o hartă geologică a Lunii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Cercetătorii chinezi au lansat o hartă geologică al Lunii, singurul satelit natural al Pământului. 

China a lansat o nouă hartă geologică a Lunii la scara 1:2.500.000, ceea ce constituie o premieră potrivit Academiei Chineze de Ştiinţe (CAS), informează joi agenţia Xinhua și Agerpres. 

Oameni de ştiinţă chinezi de la Institutul de Geochimie al CAS şi alte institute de cercetare şi universităţi au creat harta pe baza datelor din proiectul spaţial Chang'e al Chinei şi a altor informaţii şi rezultate ştiinţifice de la organizaţii internaţionale.

Harta detaliază relieful lunii

Harta include 12.341 de cratere de impact, 81 de bazine de impact, 17 tipuri de roci şi 14 tipuri de structuri, oferind informaţii de bază importante pentru cercetarea ştiinţifică, planificarea misiunilor de explorare şi alegerea locului pentru aselenizări.

Această hartă este disponibilă atât în chineză, cât şi în engleză, în versiuni imprimate şi electronice.

Harta a fost publicat în jurnalul ştiinţific Science Bulletin.

Rover-ul chinezesc Zhurong a găsit noi informații despre apa care a fost pe Marte

Cu miliarde de ani în urmă, Marte era o lume foarte diferită în comparație cu deșertul rece care este astăzi. Avea apă la suprafață. Momentul în care aceasta a dispărut nu a fost întru-totul stabilit, dar cercetările recente sugerează că este posibil ca apa să fi existat mai mult la suprafața planetei Marte decât se credea anterior. Rover-ul chinezesc Zhurong Mars a găsit mai multe dovezi care susțin acest scenariu.

Robotul cu șase roți explorează Utopia Planitia, cel mai mare bazin de impact de pe Marte (de asemenea, cel mai mare din Sistemul Solar) cu o lungime de 3.300 de kilometri. Acesta a fost vizitat ultima dată în anii 1970 de Viking 2 de la NASA. Noul explorator robotic a găsit roci care par să se fi format în prezența apei, raportează oamenii de știință din Science Advances. Acesta nu sunt ceva nemaivăzut pe Marte, dar momentul formării lor este cu siguranță incitant.

Regiunea aparține perioadei amazoniene, perioada extinsă și mai modernă a istoriei geologice a Planetei Marte. Pe baza numărărilor statistice ale impactului asupra suprafeței, regiunea ar fi putut fi scoasă la suprafață cu 700 de milioane de ani în urmă. Citește continuarea AICI

Formele geometrice de pe Pluto explicate ştiinţific

Forme geometrice bizare au fost observate pentru prima dată pe suprafaţa planetei pitice în 2015, iar acestea indică faptul că un proces numit sublimare este în curs, arată un studiu citat de space.com. 

Formaţiunea de gheaţă în formă de poligon de pe Pluto, observată de naveta New Horizons a NASA, a apărut prin îngheţarea directă a vaporilor, nicidecum prin trecerea de la stare lichidă la stare solidă. 

Adrien Morison, cercetător la Universitatea Exeter din Anglia, spune că echipa sa a găsit o explicaţie posibilă pentru formarea gheţii. 

"Pluto este încă activă din punct de vedere geologic, deşi este foarte departe de Soare şi are resurse de energie extrem de limitate. În zona respectivă, condiţiile de la suprafaţă permit nitrogenului gazos din atmosferă să coexiste cu nitrogenul solid", a precizat acesta. Citeș te mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel