Cercetătorii au descoperit modul prin care organismul reglează tensiunea arterială
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cercetătorii au descoperit modul prin care organismul reglează tensiunea arterială / Foto: Pixabay, de stevepb
Cercetătorii au descoperit modul prin care organismul reglează tensiunea arterială / Foto: Pixabay, de stevepb
Oamenii de știință au descoperit modul prin care organismul reglează tensiunea arterială.

Cercetătorii de la facultatea de medicină a universității din Virginia, Statele Unite, au identificat un factor cheie care contribuie la creșterea tensiunii arteriale, ceea ce ar putea duce la noi tratamente pentru o afecțiune de care suferă aproape jumătate dintre adulții americani, scrie Ziarul de Iași.

Descoperirea echipei de la UVA oferă noi informații asupra modului prin care organismul reglează tensiunea arterială. Recentul studiu arată totodată că problemele apărute în acest proces biologic critic conduc la hipertensiune arterială.

"Cercetările noastre identifică un nou mecanism care ajută la menținerea tensiunii arteriale sănătoase și arată modul în care anomaliile acestui mecanism pot duce la hipertensiune arterială", a declarat Swapnil Sonkusare, de la departamentul de fiziologie moleculară și fizică biologică  al UVA, cel care a descoperit în cercetări anterioare de ce obezitatea cauzează hipertensiune arterială.

Descoperirea ar putea oferi ținte terapeutice pentru tratarea hipertensiunii arteriale

Descoperirea unui nou mecanism pentru creșterea tensiunii arteriale ar putea oferi ținte terapeutice pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Se estimează că hipertensiunea arterială afectează peste 116 milioane de adulți americani. În 2020, hipertensiunea arterială a contribuit la sau a provocat peste 670.000 de decese în Statele Unite, conform Centrului Federal pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Netratată afecțiunea poate afecta inima și poate crește riscul de AVC și alte probleme de sănătate.

Tensiunea arterială este controlată, parțial, de nivelul de calciu din celulele musculare netede care căptușesc pereții vaselor de sânge. Celulele musculare netede transportă calciul și îl folosesc pentru a regla contracția vaselor de sânge.

Hipertensiunea arterială este tratată în mod obișnuit cu "inhibitori de calciu" care reduc circulația calciului, dar aceste medicamente au multe efecte secundare, deoarece blochează un mecanism care este folosit de mai multe organe din corp care ajută la îndeplinirea funcțiilor normale ale organismului.

Opțiuni de tratament

O opțiune de tratament care vizează efectele nocive ale calciului, dar nu efectele sale benefice, ar putea fi de mare ajutor pentru pacienții cu hipertensiune arterială. Echipa de la UVA a descoperit două centre de semnalizare critice - și necunoscute până acum - în celulele musculare netede, care transportă calciu și reglează tensiunea arterială.

Aceste "nanodomenii", au descoperit cercetătorii, acționează ca niște dirijori pentru vasele de sânge, direcționându-le să se contracte sau să se relaxeze după cum este necesar. Cercetătorii au determinat că aceste centre de semnalizare sunt un reglator cheie al tensiunii arteriale sănătoase. În plus, oamenii de știință de la UVA au descoperit că întreruperile acestui proces contribuie la creșterea tensiunii arteriale. Atât la modelele de șoarece, ale bolii, cât și la pacienții hipertensivi, echilibrul fin între centrele de semnalizare constrictoare și dilatatoare se pierde. Acest lucru a făcut ca vasele de sânge să devină prea înguste, ceea ce a dus la creșterea tensiunii arteriale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel