Cercetătorii au descoperit de ce unii oameni sunt percepuți ca fiind plictisitori
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Cercetătorii au descoperit de ce unii oameni sunt percepuți ca fiind plictisitori  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Cercetătorii au descoperit de ce unii oameni sunt percepuți ca fiind plictisitori / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Oamenii de știință au studiat ce te face să fii o persoană plictisitoare, iar rezultatele sunt destul de interesante.

Deși probabil că mulți dintre noi facem tot posibilul să fim interesanți, oamenii plictisitori sunt aparent peste tot. 

O nouă lucrare a investigat ce îi face pe oameni să pară plictisitori și modul în care acest lucru influențează percepțiile noastre în legătură cu oamenii plictisitori. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au cerut la 500 de persoane cu studii diferite să clasifice caracteristicile, hobby-urile și locurile de muncă cele mai plictisitoare.

„Din păcate, unii oameni sunt percepuți ca plictisitori”, au scris cercetătorii echipa conduși de Wijnand Van Tilburg, om de știință la Universitatea din Essex.

„Am examinat trăsăturile stereotipe ale modului de a fi plictisitor punând oamenii să genereze și apoi să le evalueze pe acestea [...]. Rezultatele sugerează că a ava un stereotip plictisitor poate avea consecințe interpersonale substanțial negative.”, mai spun oamenii de știință.

În primele două studii, care au inclus un total de 463 de persoane recrutate prin MTurk, echipa le-a cerut participanților să scrie o listă de caracteristici plictisitoare și apoi să le clasifice. Aceștia au clasificat analiza datelor, contabilitatea, impozite/asigurări, curățenie și servicii bancare drept cele mai plictisitoare cinci locuri de muncă, în timp ce cele mai plictisitoare hobby-uri au fost dormitul, religiozitatea, privitul la televizor, observarea animalelor și matematica.

Ce consideră oamenii a fi plictisitor?

Când au fost întrebați despre caracteristicile plictisului, oamenii au nominalizat atribute precum lipsa intereselor, a simțului umorului, lipsa de păreri și caracteristica de a te plânge.

„Cu cât trăsăturile de plictiseală stereotipă descriu o persoană sunt mai tipice, cu atât persoana a fost percepută ca plictisitoare”, scrie echipa.

„În plus, și important pentru consecințele sociale ale unei astfel de percepții, plictiseala stereotipă a afectat percepțiile de căldură și competență interpersonală.”, mai spun oamenii de știință.

În următoarele două studii pe care le-a întreprins echipa, când oamenilor li s-au prezentat descrieri ale unor oameni imaginari conform „caracteristicilor plictisitoare” găsite în primul studiu (inclusiv adjective precum „needucat” sau „are o voce monotonă”), acestea au fost văzute ca lipsite de apropiere și competență și au fost evitate social.

Și mai rău, în ultimul studiu, când au fost întrebați cât de mult ar trebui să fie compensați financiar pentru petrecerea timpului într-un astfel de mediu, participanții au nominalizat sume semnificative de bani în comparație cu mediile unor oameni mai puțin plictisitori.

Acesta este un studiu relativ mic, iar majoritatea participanților au trăit în Statele Unite, așa că este probabil ca în întreaga lume diferite locuri de muncă, hobby-uri și caracteristici să fie clasificate drept plictisitoare.

Acest studiu este, însă, unul dintre primele care investighează stereotipul „oamenilor plictisitori” în mai multe domenii, iar deținerea acestor informații este importantă pentru a încerca eliminarea acestor stereotipuri.

De exemplu, echipa se întreabă de ce persoanele plictisitoare au fost considerate și incompetente de către participanții la studiu, în ciuda faptului că aceste atribute nu au legătură, scrie Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel