Cum ar putea ajuta albinele familiile afectate de războiul din Ucraina. Descoperirea cercetătorilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu
Citește în articol ce au descoperit cercetătorii.

Potrivit cercetătorilor, ceara de albine ar putea fi esențială pentru conservarea alimentelor în zone de război precum Ucraina.

Oamenii de știință britanici au ajutat apicultorii din țara asediată să dezvolte noi ambalaje din ceară pentru alimentele perisabile, în contextul atacurilor rusești.

Rusia a atacat infrastructura energetică a Ucrainei în ultimele luni, provocând pene de curent, ceea ce înseamnă că este posibil să nu existe refrigerare în unele zone, în timpul verii.

Ucraina este cel mai mare producător de miere din Europa, iar cercetătorii din Cardiff au analizat stupi individuali pentru a decide care ar putea oferi cea mai bună protecție.

„Oamenii vor ști că Ucraina nu se află într-o situație grozavă în acest moment. După cum știe toată lumea, mâncarea se strică foarte repede dacă nu există nicio modalitate de a o conserva. Utilizarea unui înveliș din ceară de albine, care poate ucide insectele, pare o modalitate naturală de a aborda această problemă”, a declarat profesorul Les Baille, de la Universitatea din Cardiff.

Diferite ”rețete” pentru conservare

Echipa de cercetători a creat diferite ”rețete”, care amestecă combinații de articole obișnuite care pot fi disponibile în zonele de război, pentru a crea învelișuri care pot conserva alimentele.

Ei au reușit să testeze diferite combinații pentru a ajunge la unele dintre cele mai puternice pentru conservarea alimentelor.

„Magia constă în amestec”, a declarat profesorul Baille.

Acesta a spus că ”o bucată de pânză sau chiar de hârtie” este combinată cu ceară de albine și alte plante antimicrobiene naturale, cum ar fi salvia, pentru a forma ambalajele.

„Învelișurile din ceară de albine sunt utilizate în mod tradițional pentru a prelungi durata de viață a sandwich-urilor, dar pot fi folosite și pentru alte produse”, a adăugat el.

Ca parte a efortului de a-i ajuta pe ucraineni să își conserve alimentele cât mai mult timp posibil, echipa de la Universitatea din Cardiff a colaborat cu profesori universitari și apicultori din țară pentru a testa stupii din Ucraina pentru a vedea care sunt cei mai potriviți pentru această sarcină.

„Au multă ceară de albine și au multe albine. Prin găsirea cerii potrivite, care are proprietățile potrivite, aveți șansa de a prelungi și mai mult durata de viață a alimentelor dumneavoastră. Acest lucru este deosebit de important atunci când nu aveți frigidere și nu aveți o sursă de energie ”, a declarat profesorul Baille.

El a spus că nu va păstra alimentele proaspete pe termen nelimitat, dar ar putea prelungi durata de viață pentru câteva zile.

Colegii ucraineni de la Institutul Politehnic din Harkov au răspândit informațiile de la Universitatea Cardiff online și pe rețelele sociale, în speranța că ucrainenii vor putea să le încerce ei înșiși în această vară.

Problema deșeurilor alimentare

În ultimele săptămâni, la Harkov au avut loc lupte grele.

"Situația în zonele de conflict și în apropierea liniei frontului este foarte grea. Oamenii de acolo nu au electricitate sau foarte des există pene de curent în aceste regiuni”, a declarat dr. Yuliia Yudina de la Farmacia Universității Naționale din cadrul Institutului Politehnic din Harkov.

Ea a spus că întreruperile de curent au dus la o cantitate ”semnificativă” de deșeuri alimentare.

„Învelișul poate fi folosit pentru pâine, fructe și legume, pentru a le păstra mai proaspete”, a mai precizat dr. Yuliia Yudina.

Profesorul Baille și echipa sa de microbiologi speră că munca lor  îi va ajuta și pe alții din zonele de război din întreaga lume să valorifice proprietățile antibiotice naturale ale mierii.

"Am primit un răspuns din partea armatei din Ucraina, care a preluat această idee. Dacă putem face doar un mic lucru pentru a îmbunătăți situația, atunci merită”, a mai spus Baille, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel