Data publicării:
Cercetători chinezi au creat o mască facială care detectează virusuri în 10 minute
Un grup de cercetători chinezi au dezvoltat o mască facială care poate detecta expunerea virală în urma unei conversaţii de 10 minute cu o persoană infectată, transmite Xinhua joi.
Agenţii patogeni respiratori care provoacă COVID-19 şi gripă se transmit prin aerosoli şi mici picături emise de persoanele infectate atunci când vorbesc, tuşesc sau strănută.
Masca bioelectronică portabilă creată de cercetători de la Universitatea Tongjin poate detecta virusuri respiratorii comune, inclusiv gripale şi coronavirusul, în pictăturile din aer sau aerosoli, după care îi vor alerta pe purtători prin intermediul dispozitivelor lor mobile.
Masca facială extrem de sensibilă este capabilă să măsoare urme de lichid de 0,3 microlitri, precum şi mostre gazoase la o concentraţie ultra-scăzută de 0,1 femtograme pe mililitru, potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta în revista Matter.
Care este pragul de detecţie pentru lichidul care conţine proteine virale într-o încăpere închisă
Pragul de detecţie pentru lichidul care conţine proteine virale într-o încăpere închisă este de aproximativ 70 până la 560 de ori mai mic decât volumul de lichid produs într-un singur strănut şi mult mai redus decât volumul produs prin tuse sau vorbire, a spus Fang Yin, autoare prin corespondenţă a revistei şi profesor la Tongji.
Echipa lui Fang a proiectat un senzor de mici dimensiuni care conţine trei tipuri de molecule sintetice care pot recunoaşte simultan proteine de suprafaţă pentru SARS-CoV-2, H5N1 şi H1N1.
Odată ce aceste molecule detectează proteinele-ţintă, un tranzistor ionic integrat în mască va amplifica semnalul şi îi va alerta pe purtători, potrivit unui studiu. Creatorii au spus că pot cu uşurinţă să adapteze dispozitivul portabil în scopul detectării unor noi virusuri respiratorii, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News