Cercetările asupra Omicron arată de ce este mai transmisibilă, dar mai puțin periculoasă. ”Nu toată lumea își poate da masca jos și petrece”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Concluziile a șase cercetări de grup sugerează același lucru despre varianta Omicron a SARS-CoV-2. Marchează aceasta sfârșitul pandemiei?

Descoperirile oamenilor de știință conduc spre aceeași concluzie: varianta Omicron se înmulțește mai mult în gât decât în plămâni și generează simptome mai puțin severe. 

Tot mai multe dovezi merg spre această concluzie, conform căreia noua variantă a SARS-CoV-2, Omicron, infectează mai degrabă gâtul decât plămânii, iar oamenii de știință explică astfel de ce contagiozitatea este mai mare, dar mai puțin mortală decât în cazul infectării cu alte variante ale virusului. Șase studii - cinci publicate după Crăciun- arată că Omicron nu afectează plămânii celor infectați la fel cum o face Delta sau alte variante anterioare ale coronavirusului, conform The Guardian.

Deenan Pillay, profesor de virologie la Universitatea ”College London”, a afirmat că ”Rezultatul tuturor mutațiilor, care fac varianta Omicron diferită de cele anterioare, este că s-ar putea să-și fi modificat capacitatea de a infecta diferite tipuri de celule.”

”În esență, pare că virusul este mult mai predispus să afecteze tractului respirator superior, respectiv celulele din gât, unde s-ar înmulți mai ușor decât în celulele adânci din plămâni. Informațiile sunt preliminare, dar studiile merg în această direcție” a mai spus Pillay, conform sursei citate. Dacă virusul produce mai multe celule în gât, acest lucru îl face mai transmisibil, ceea ce ar explica rapiditatea răspândirii variantei Omicron.

”Nu toată lumea își poate da masca jos și petrece”

Un studiu pe șoareci realizat de cercetătorii de la Grupul de Cercetare în Virologie Moleculară de la Universitatea din Liverpool arată că Omicron duce la o boală mai puțin severă, se pierde mai puțin în greutate, sunt încărcături virale mai mici, iar pneumonia generată de SARS-CoV-2 este mai puțin severă. ”Indicațiile preliminare arată că veștile sunt bune, dar nu este un semnal pentru a lăsa garda jos, pentru că dacă ești clinic vulnerabil, consecințele nu sunt grozave, se moare și de Omicron. Nu toată lumea își poate da masca jos și petrece” a susținut profesorul James Stewart. 

Citește și: Marea Britanie evită impunerea unor noi restricții, în pofida recordurilor sumbre. Ministrul Sănătății: Trebuie să învățăm să trăim cu virusul

Israelul ar putea atinge imunitatea colectivă în urma valului de infectări cu Omicron

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel