Centre de informare. Cristian Diaconescu: Guvernele vecine, reticente. Este o problemă veche
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Guvernul a aprobat deschiderea mai multor centre de informare în zone vecine României, în sprijinul comunităților de români. Fostul ministru Cristian Diaconescu spune că centrele sunt utile în condițiile în care cu guvernele vecine României și cu administrațiile locale de acolo nu se poate comunica în privința egalității drepturilor pentru minoritatea română. 

"Există o utilitate mai ales că există state unde autoritatea centrală sau autoritatea administrativă locală nu face foarte mult în ideea de a-i informa pe cei din comunitățile românești, în ceea ce privește oportunitățile de educație în limba maternă, exercițiul cultului religios. Poate fi un ajutor util pe de-o parte în legătură cu coagularea identității etnice, pe de altă parte în ceea ce privește oferta pe care statul român o poate trimite, o poate pune la dispoziție. În general, în legătură cu acest pachet de sprijin noi știm mult mai multe la București decât cei cărora le este destinat," a declarat Cristian Diaconescu pentru DCNews. 

Fostul ministru spune că în zona Ucrainei și a Serbiei problema sprijinirii comunităților de români este una veche și cunoscută. Totul pentru că guvernele și autoritățile locale nu sunt deschise pentru comunicare în această privință. 

"Din această perspectivă, mai ales în Ucraina și în Serbia reticența administrațiilor locale de a face publice și de a comunica în această zonă este destul de mare. Este o problemă mai veche în această privință. Se pare că mai ales în jurul României nu s-a ajuns încă la nivel de înțelegere la ceea ce înseamnă privind protecția și drepturile minorităților. Unele Guverne consideră unele minorități ca un factor greu de înțeles, motiv pentru care au diverse atitudini: îi suspicionează, nu înțeleg efectul coagulant al sprijinirii minorităților și este interesant pentru că din punct de vedere al României, statul român niciodată nu a avut atitudini revendicative, agresive. Nu am deranjat ca să zic așa Guvernele vecinilor noștri. Probabil înțelegerea utilității de a avea un standard egal de tratament este încă un proces la care să se lucreze," a mai spus Diaconescu. 

Deciziile Guvernului 

Guvernul a aprobat, astăzi, 13 septembrie 2017, deschiderea centrului de informare al României la Slatina/Solotvino (Ucraina), ca parte a demersurilor guvernamentale pentru sprijinirea comunităților românești din afara granițelor țării în promovarea și conservarea identității etnice, culturale și lingvistice.

Memorandumul adoptat în ședința de guvern prevede înființarea centrului de la Slatina/Solotvino până la finalul anului, fiind o prioritate asumată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni pentru 2017.

Începând cu anul 2015, astfel de unități au fost deschise și la Comrat și Bălți (Republica Moldova) și Ismail (Regiunea Odessa, Ucraina). 

Alte două centre vor fi înființate la Bor (Serbia/Valea Timocului) și Korcea (Albania), zone în care există importante comunități românești.

[citeste si]
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel