Centrala nucleară Zaporojie. Biden, Macron, Scholz și Johnson, cer trimiterea "rapidă" a unor inspectori AIEA
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Centrala nucleară Zaporojie. Biden, Macron, Scholz și Johnson, cer trimiterea "rapidă" a unor inspectori AIEA / Foto: Pixabay, de Markus Distelrath
Centrala nucleară Zaporojie. Biden, Macron, Scholz și Johnson, cer trimiterea "rapidă" a unor inspectori AIEA / Foto: Pixabay, de Markus Distelrath
Biden, Macron, Scholz și Johnson, cer trimiterea "rapidă" la centrala nucleară Zaporojie a unor inspectori AIEA.

Liderii Americii, Franței, Germaniei și Marii Britanii au îndemnat duminică la "reţinere" în problema centralei nucleare ucrainene Zaporojie, cea mai mare din Europa şi ocupată de forţele armate ruse, informează Agerpres, citând AFP.

Preşedinţii Joe Biden şi Emmanuel Macron, precum şi cancelarul federal Olaf Scholz şi premierul britanic Boris Johnson, care au discutat la telefon, au cerut de asemenea trimiterea "rapidă" la centrala Zaporojie a unei misiuni de inspectori din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Ce au decis cei patru lideri în privința spirjinului acordat Ucrainei



Forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii soldaţi în Ucraina. Centrala, încă operată de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear. Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din şi în jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei.

Vineri, Preşedinţia franceză a afirmat că liderul rus Vladimir Putin a acceptat ca inspectori ai AIEA să întreprindă o vizită de inspecţie la centrală. În timpul discuţiei lor telefonice de duminică, cei patru lideri occidentali au convenit de asemenea ca "sprijinul pentru Ucraina în apărarea ei împotriva agresorului rus să fie menţinut".

"Fukushima şi Cernobîl înmulţit de mai multe ori". Kliciko, avertismentul care îți dă fiori

Vladimir Kliciko a atenţionat că luptele de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina ar putea duce la o catastrofă mult mai mare decât cele care au avut loc la Fukushima şi Cernobîl, informează duminică dpa. Fostul campion mondial la box la categoria grea, fratele mai tânăr al primarului Kievului, Vitali Kliciko, şi el fost boxer profesionist, a spus că nu este clar cum rezistă personalul ucrainean în interiorul centralei ocupate de forţele ruse, relatează Agerpres.

"Lumea trebuie să înţeleagă că dacă (centrala Zaporojie n.r.) explodează, aceasta va avea efectul (catastrofei de la n.r.) Fukushima şi Cernobîl înmulţit de mai multe ori", a spus Vladimir Kliciko pentru postul britanic Times Radio.

Potrivit lui Vladimir Kliciko, centrala şi specialiştii în domeniul fizicii nucleare care lucrează acolo sunt ţinuţi "ostatici" de Moscova.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că o misiunea a AIEA va trebui să fie prezentă doar în teritoriile care nu sunt ocupate de Rusia, cerând aşadar ca mai întâi trupele ruse să se retragă din zona centralei înainte ca o misiune AIEA să vină la faţa locului. Kievul insistă asupra creării unei zone demilitarizate în jurul centralei, solicitare considerată inacceptabilă de către Moscova. Vezi mai mult AICI.

Putin a vorbit, din nou, cu Macron. Liderul de la Kremlin a zis că există riscul unei „catastrofe la scară largă” la Zaporojie

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au avut vineri o convorbire telefonică despre situaţia din Ucraina, au anunţat Kremlinul şi Palatul Elysee, potrivit agenţiilor Reuters, AFP şi EFE.

Conform versiunii prezentate de preşedinţia rusă asupra desfăşurării acestei discuţii, preşedintele Putin a spus că bombardarea sistematică a centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse - atacuri pentru care a acuzat din nou Kievul, care la rândul său acuză Moscova -, creează riscul unei catastrofe de mare anvergură care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a unor vaste teritorii.

Cei doi preşedinţi au dezbătut diverse aspecte ale situaţiei legate de Ucraina şi au convenit asupra necesităţii ca o echipă a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să fie trimisă la acea centrală, mai menţionează Kremlinul, precizând că discuţia telefonică s-a desfăşurat la iniţiativa lui Emmanuel Macron. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel