Data publicării:

Celulele stem recoltate la naștere nu ajută copilul dacă face leucemie. Alina Tănase: Nici celulele stem dintr-o bancă privată nu ajută

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Celulele stem recoltate nou-născuților la naștere nu au întrebuințare. Acestea nu pot fi folosite în caz de leucemie.

Celulele stem recolatare nou-născuților nu îi ajută pe copii în cazul în care aceștia se îmbolnăvesc de leucemie. În cazul în care un copil se îmbolnăvește de leucemie, pentru tratament nu pot fi folosite propriile sale celule, ci doar celulele altei persoane. 

Celulele stem reprezintă celulele care stau la baza formării tuturor ţesuturilor şi organelor. Acestea sunt prezente în organism, atât în perioada intrauterină cât şi după naştere, şi contribuie la reînnoirea periodică sau la vindecarea ţesuturilor şi organelor după diverse boli/traumatisme.

Prof. univ. dr. Alina Tănase, medic primar hematolog şi directorul medical al Institutului Clinic Fundeni a explicat în exclusivitate pentru DC Medical de ce nu pot fi folosite celulele stem recoltate la naștere în cazul în care copilul se îmbolnăvește de leucemie.

”Singurul tratament standardizat cu celule stem este transplantul de celule stem hematopoietice. Aceasta este singurul tratament standardizat. Apar tot felul de noutăți, apropo de tratamentul cu celule stem și atunci trebuie să spunem că singurul tratament strandardizat cu celule stem este transplantul cu celule stem hematopoietice.

Pentru a face transplant alogen avem nevoie de un donator. Donatorul poate să fie cineva din familie, poate să fie un donator voluntar din registru. În lume, au fost foarte la modă și celulele cu transplant de cordon, adică cu celulele recoltate la naștere.

Aceste celule cu care poți să faci transplant sunt celule dintr-o bancă publică. Sunt celule potrivite cu pacientul bolnav, dar nu sunt ale pacientului bolnav”, a explicat prof. univ. dr. Alina Tănase, în exclusivitate pentru DC Medical. 

De ce nu pot fi folosite celulele stem din băncile private

Alina Tănase, medic primar hematolog şi directorul medical al Institutului Clinic Fundeni a explicat de ce nu pot fi folosite celulele stem din băncile private pentru tratamentul leucemiei. În plus, în cazul transplantului sunt necesare celule de la alte persoane.

”Celulele stem dintr-o bancă privată, în principal, nu pot ajuta copilul respectiv. În primul rând, sunt puține, în al doilea rând, transplantul cu aceste celule de cordon a scăzut ca număr, aproape sub 2% în tipurile de transplant și se face doar în câteva centre de copii.

Această variantă de transplant cu celule cordonale se face doar cu celule de cordon din băncile publice, nu din băncile private. Celulele recoltate la naștere nu pot ajuta copilul pentru a face transplant cu ele, pentru că sunt celulele proprii ale copilului. Pentru a face transplant avem nevoie de alte celule, ca să aibă efect imunologic împotriva bolii hematologice maligne”, a mai explicat medicul. 

Celulele proprii ar putea avea aceleași modificări genetice

Specialiștii arată că celulele proprii recoltate la naștere pot avea aceleași modificări genetice. Astfel, momentan, nu pot fi utilizate celulele stem din băncile private. 

”Este posibil să aibă aceeași modificare genetică (celulele recoltate la naștere – n.r.), pe care să o dezvolte, în timp, copilul. Este posibil, și sunt articole științifice care spun, că aceste celule pot să aibă acea modificare genetică din care să dezvolte aceeași boală.

Transplantul într-o leucemie acută nu se face cu celulele proprii. Întotdeauna, într-o leucemie acută trebuie celule de la altcineva. Celulele de cordon sunt celule autologe. Nici nu pot ajuta pentru că sunt celulele proprii ale pacientului. Deocamdată nu știm la ce se pot folosi (celulele proprii recoltate la naștere – n.r.). Probabil că cercetarea va exploda în ultimii ani și vom putea să le folosim. Deocamdată nu au nicio întrebuințare standard”, a mai precizat prof. univ. dr. Alina Tănase, în exclusivitate pentru DC Medical.

Citește continuarea pe DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel