Cele mai periculoase joburi care vă afectează fertilitatea
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Un nou studiu american arată că atât joburile taţilor, cât şi cele ale mamelor pot influenţa fertilitatea. Aceştia pot aduce pe lume copii cu malformaţii. Printre bărbaţii cu cel mai mare risc de probleme de fertilitate se numără matematicienii, artiştii, fotografii, grădinarii, oamenii care lucrează la benzinării, frizerii şi make-up artiştii, informează Studiul publicat în Occupational and Environmental Medicine a avut la bază datele a 5.000 de bărbaţi, inclusiv date despre joburile pe care ei le-au ocupat. Aproximativ 1.000 dintre ei aveau un copil cu defecte congenitale. Ceilalţi 4000 nu aveau copii cu anomalii. Cercetătorii au luat în calcul joburile ocupate de taţi cu trei luni înainte de conceperea unui copil şi până la prima lună de naştere. Aceasta este perioada susceptibilă de a se produce un prejudiciu spermei în momentul concepţiei. Arhitecţii, designerii, medicii, dentiştii, pescarii, soldaţii, pompierii şi scafandrii sunt feriţi de pericolul de a avea copii cu malformaţii. În schimb, următoarele categorii de bărbaţi pot fi afectaţi, cum ar fi: matematicienii, fizicienii, artiştii, fotografii, grădinarii, pictorii, cei care lucrează în industria de prelucrare a produselor alimentare, cei din domeniul IT, lucrătorii cu subtanţe chimice, şoferii, make-up artiştii sau cei care lucrează la benzinării. Există o legătură între tipul de defect de naştere şi tipul de job. De exemplu, în cazul fotografilor, anomaliile se referă la cataractă, glaucom, lipsa sau insuficienţa ţesutului ocular. În cazul grădinarilor, vorbim despre anomalii intestinale.

Un alt studiu a pus accent pe femeile însărcinate pentru a găsi o legătură între locul de muncă şi riscul de malformaţii congenital. Acesta a fost publicat în Occupational and Environmental Medicine şi a arătat care este riscul de expunere la solvenţii organici (care se găsesc în vopseluri, adezivi, cerneală, coloranţi, textile, lacuri, produse agricole) în timpul sarcinii. La studiul realizat de experţi din Atlanta au participat 5.000 de femei. Acestora le s-a cerut să completeze un chestionar despre jobul ocupat în timpul sarcinii, dar şi înainte cu câteva luni de concepţie. Rezultatele au arătat că femeile care au fost expuse la solvenţi organici aveau un risc crescut de a avea un copil cu cardiopatie congenitală. Este vorba despre femeile care lucrează în saloanele de înfrumuseţare sau cele care lucrează în fabrici care produc anumite substanţe chimice.

Recomandarea experţilor este ca persoanele vizate mai sus să încerce să limiteze, înainte de conceperea fătului, dar şi în timpul sarcinii, timpul petrecut în cadrul joburilor periculoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel