Cele mai importante 4 lucruri despre vaccinul Johnson & Johnson
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Cele mai importante 4 lucruri despre vaccinul Johnson & Johnson  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Cele mai importante 4 lucruri despre vaccinul Johnson & Johnson / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Vaccinul Johnson & Johnson urmează să fie autorizat de către Agenția Americană pentru Medicamente. Acestea sunt cele mai importante patru lucruri despre vaccin.

Agenția Americană pentru Medicamente (FDA) urmează să autorizeze vaccinul Johnson & Johnson, după ce o comisie de experți în epidemiologie a avizat favorabil utilizarea vaccinului într-o singură doză (vezi mai multe AICI).

Iată care sunt cele mai importante 4 lucruri pe care trebuie să le știi despre vaccinul Johnson & Johnson:

1. Cum funcționează vaccinul Johnson & Johnson?

Vaccinul Johnson & Johnson este ceea ce se numește un vaccin vector viral.

Pentru a crea acest vaccin, echipa Johnson & Johnson a luat un adenovirus inovensiv, vectorul viral, și a înlocuit o mică parte din instrucțiunile sale genetice cu gene coronavirus pentru proteina SARS-CoV-2.

După ce acest adenovirus modificat este injectat în brațul cuiva, acesta intră în celulele persoanei. Celulele citesc apoi instrucțiunile genetice necesare pentru a produce proteina spike, iar celulele vaccinate produc și prezintă proteina spike pe propria suprafață.

Sistemul imunitar al persoanei observă apoi aceste proteine ​​străine și produce anticorpi împotriva lor care vor proteja persoana dacă vor fi vreodată expuse la SARS-CoV-2 în viitor.

2. Cât de eficient este?

Analiza FDA a constatat că, în SUA, vaccinul Johnson & Johnson COVID-19 a fost eficient cu 72% pentru prevenirea tuturor COVID-19 și 86% pentru prevenirea cazurilor severe de boală.

Deși există încă șansa ca o persoană vaccinată să se îmbolnăvească, acest lucru sugerează că este mult mai puțin probabil să aibă nevoie de spitalizare sau să moară din cauza COVID-19.

Un studiu similar în Africa de Sud, unde o variantă nouă, mai contagioasă este dominantă, a produs rezultate similare.  Raportul FDA indică, de asemenea, că vaccinul protejează și împotriva altor variante din Marea Britanie și Brazilia.

3. În ce se deosebește de vaccinurile Moderna și Pfizer?

Cea mai de bază diferență este că vaccinul Johnson & Johnson este un vaccin vector adenovirus, în timp ce vaccinurile Moderna și Pfizer sunt ambele vaccinuri ARNm.

Vaccinurile ARN Messenger folosesc instrucțiuni genetice din coronavirus pentru a spune celulelor unei persoane să producă proteina spike, dar acestea nu folosesc un alt virus ca vector. Există și multe diferențe practice. Ambele vaccinuri pe bază de ARNm necesită două doze. Vaccinul Johnson & Johnson necesită doar o singură doză. Acest lucru este esențial atunci când vaccinurile sunt insuficiente.

Vaccinul Johnson & Johnson poate fi, de asemenea, depozitat la temperaturi mult mai calde decât vaccinurile cu ARNm. Vaccinurile ARNm trebuie expediate și depozitate la temperaturi mai mici de zero grade. Vaccinul Johnson & Johnson poate fi păstrat cel puțin trei luni într-un frigider obișnuit, ceea ce face mult mai ușor de utilizat și distribuit.

În ceea ce privește eficacitatea, este dificil să se compare direct vaccinul Johnson & Johnson cu vaccinurile ARNm, datorită diferențelor în modul în care au fost concepute studiile clinice.

4. Ar trebui să aleg un tip de vaccin peste altul?

Deși eficacitatea generală a vaccinurilor Moderna și Pfizer este mai mare decât vaccinul Johnson & Johnson, nu ar trebui să așteptați până când veți avea posibilitatea să alegeți vaccinul. Johnson & Johnson este aproape la fel de bun ca vaccinurile pe bază de ARNm pentru prevenirea bolilor grave și asta contează cel mai mult.

Vaccinul Johnson & Johnson și alte vaccinuri cu virus viral, precum cel de la AstraZeneca, sunt deosebit de importante pentru efortul global de vaccinare.

Din perspectiva sănătății publice, este important să aveți mai multe vaccinuri COVID-19, iar vaccinul Johnson & Johnson este un supliment foarte binevenit la arsenalul de vaccinuri. Nu necesită un congelator, ceea ce face mult mai ușor transportul și depozitarea. Este un vaccin unic, care face logistica mult mai ușoară în comparație cu organizarea a două doze per persoană, precizează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel