Data publicării:

Siguranța de acasă. Cunoașterea și prevenirea accidentelor casnice

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Fotografie de la Pavel Danilyuk: Pexels
Fotografie de la Pavel Danilyuk: Pexels

Accidentele domestice sunt una dintre principalele cauze de deces în țările europene. Se numesc și accidente tăcute, pentru către trec aproape neobservate pentru ceilalți. Însă numărul acestor accidente este la egalitate cu numărul bolilor grave. 

Casa este prin excelența locul în care, mai ales, te simți protejat și în siguranță. Totuși, nu trebuie subestimate pericolele pe care locuințele le pot ascunde și riscurile care apar mai ales în caz de distragere a atenției, întreținere deficitară și lipsă de îngrijire în îngrijirea și managementul zilnic.

Din acest motiv, deși în casa noastră credem că nimic rău nu se poate întampla, nu trebuie să uităm că poate fi și o sursă de accidente. Arsuri, tăieturi, căderi sunt extrem de dese, iată care sunt cele mai frecvente cinci accidente la domiciliu, potrivit ziarulromânesc.es.

Arsuri: atingerea unui aragaz încins, introducerea mâinilor în cuptor fără a le proteja, ridicarea obiectelor la temperaturi ridicate fără mănuși, gătirea alimentelor fără capac… Toate aceste obiceiuri cotidiene sunt de obicei motivul unor arsuri multiple. În anumite ocazii unele dintre ele se pot declanșa într-un incendiu deci există consecințe mult mai grave. Câteva sfaturi pentru a evita aceste accidente în casă: să nu fumați lângă perdele sau alte țesături, nu supraîncărcați prizele, folosiți mănușile pentru a ridica ustensile fierbinți din bucătărie.

Tăieturi: rănile provocate de tăieturi sunt și ele între cele mai frecvente accidente în propria casă. A utiliza cuțite, foarfeci și alte obiecte ascuțite poate fi o activitate periculoasă. Pentru a evita orice tip de tăiere, este indicat să folosiți în siguranță cuțitele. Verificați paharele și farfuriile sparte și să scăpați de ele. Nu folosiți cuțite pentru a îndeplini alte sarcini care nu sunt specifice bucătăriei. Evident, aveți întotdeauna mare grijă la copiii, pentru ca ei să nu aibă acces la aceste obiecte. În cazul unei tăieturi cu sângerare, rana trebuie acoperită cu tifon sau o cârpă, apăsând pe rană. Dacă sângerarea nu se oprește, este necesar să mergeți la cel mai apropiat spital

Căzături: deși încercăm mereu să păstrăm casa cât mai ordonată, un obiect prost așezat ne poate face să ne pierdem echilibrul și să cădem. Din acest motiv, este indicat să păstrăm podeaua curată fără produse care ne pot face să alunecăm. Așezați bine covoarele pentru a nu vă împiedica în ele. Nu folosiți scaunele pe post de scară, puneți covorașe antiderapante în baie.

Intoxicații: există diferite cauze pentru care poți suferi intoxicație sau otrăvire acasă, precum administrarea de medicamente fără supraveghere medicală, inhalarea produselor de curățare, consumul de alimente stricate, abuzul de băuturi alcoolice, printre altele. Pentru a evita aceste accidente este esențial să depozitați produsele cele mai periculoase într-un loc sigur, perfect etichetate sau în recipientul lor original. Nu depozitați produse toxice în același loc cu alimentele, puneți medicamentele într-un dulap de medicamente la îndemâna copiilor.

Înec: sufocarea poate fi cauzată de introducerea unor obiecte prea mari în gură sau nas, prin sufocare în timp ce mănânci sau prin înecare în piscină sau cadă. În acest din urmă caz, este esențial să-i supraveghezi în special pe cei mici atunci când fac baie și în apropierea piscinelor. Cea mai mică neglijență poate avea consecințe fatale. Este important să împiedicați copiii să se joace cu obiecte mici care pot fi înghițite sau puse pe nas.

Citește și:

Cel mai ieftin truc pentru curăţat cuptorul. Ai nevoie de un singur ingredient

Iată ce trebuie să faci:

Pasul 1. Pulverizaţi apă în cuptorul dumneavoastră şi adăugaţi câteva linguri de bicarbonat de sodiu în cele mai murdare zone ale aparatului. 

Pasul 2. Lasaţi soluţia să acţioneze timp de o zi, după care îl puteţi spăla cu apă şi detergent. 

O altă metodă la fel de eficientă este să amestecaţi bicarbonatul cu oţet. Aceste două produse reacționează formând o spumă albă care vă va ajuta să îndepărtați petele din cuptor. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel