Cele mai fericite țări din lume în 2022. Finlanda, în topul clasamentului
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 28 Martie 2022, 08:27
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Cei mai fericiţi oameni din lume sunt în ţările nordice. Asta spune noul clasament pe 2022, după o analiză atentă a World Happiness Report, din cadrul Reţelei ONU de soluții pentru dezvoltare durabilă. Finlanda e pe primul loc pentru al cincilea an consecutiv. Şi România vine din urmă. A urcat vertiginos 58 de poziţii în ultimii 7 ani.

Pierderile devastatoare de vieți omenești și incertitudinea tot mai mare pun lumea foarte mult pe gânduri, dar există o veste bună pentru umanitate: bunăvoința crește la nivel global, scrie CNN. Este una dintre concluziile cheie ale World Happiness Report, o publicație a Rețelei ONU de soluții pentru dezvoltare durabilă, care se bazează pe datele sondajului global de la oameni din aproximativ 150 de țări. Marcând cea de-a 10-a aniversare, raportul analizează fericirea din întreaga lume.

Chiar şi cu doi ani de date despre pandemia Covid-19 în grafic, raportul a revelat ceva cu totul neașteptat. „Marea surpriză a fost că la nivel global, într-un mod necoordonat, au existat creșteri foarte mari în toate cele trei forme de bunăvoință care s-a regăsit în sondajul Gallup World”, a declarat pentru CNN John Helliwell, unul dintre cei trei editori fondatori ai raportului. Donațiile către organizații de caritate, ajutorul unui străin și voluntariatul sunt toate în creștere, „în special ajutorul acordat străinilor în 2021, față de înainte de pandemie sau 2020 ”, a spus Helliwell, care este un profesor emerit la Vancouver School of Economics, Universitatea din British Columbia. 

Finlanda, cea mai fericită națiune din lume

Pentru al cincilea an la rând, Finlanda este cea mai fericită țară din lume, potrivit clasamentelor World Happiness Report, bazate în mare parte pe evaluările vieții din sondajul Gallup World Poll. Țara nordică și vecinii săi Danemarca, Norvegia, Suedia și Islanda au toate rezultate foarte bune la măsurile pe care le folosește raportul pentru a-și explica concluziile: speranță de viață sănătoasă, PIB pe cap de locuitor, sprijin social în perioade de necazuri, corupție scăzută și încredere socială ridicată, generozitate într-o comunitate în care oamenii au grijă unii de alții și libertatea de a lua decizii cheie în viață.

Danemarca se află pe locul 2 în clasamentul din acest an, urmată de Islanda pe locul 3. Suedia și Norvegia ocupă locul șapte, respectiv al optulea. Elveția, Țările de Jos și Luxemburg ocupă locurile 4-6, Israelul ajungând pe locul 9, iar Noua Zeelandă completând top 10. Canada, Statele Unite și Regatul Unit s-au clasat în primele 20.

Iată clasamentul celor mai fericite țări din lume, ediția 2022:

1. Finlanda

2. Danemarca

3. Islanda

4. Elveția

5. Olanda

6. Luxemburg

7. Suedia

8. Norvegia

9. Israel

10. Noua Zeelandă

11. Austria

12. Australia

13. Irlanda

14. Germania

15. Canada

16. Statele Unite ale Americii

17. Regatul Unit

18. Cehia (Republica Cehă)

19. Belgia

20. Franţa

Printre celelalte mari puteri, Brazilia se află pe locul 38, Japonia pe locul 54, în timp ce Rusia scade în clasament, ajungând pe locul 80, în raportul din acest an, finalizat înaintea izbucnirii războiului din Ucraina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?