Cele mai bune vitamine pentru ochi. Cum îți menții vederea sănătoasă
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Dacă ești în căutarea celor mai bune vitamine pentru ochi, ai ajuns în locul potrivit! În articolul de astăzi, îți vom dezvălui care sunt substanțele esențiale pentru menținerea unei vederi sănătoase.

Dacă există vitamine pentru anemie, imunitate sau pentru zona zoster, există și vitamine pentru ochi. Acestea te ajută să ai o vedere sănătoasă pentru cât mai mult timp! Pe lista celor mai bune vitamine pentru vedere se află vitamina A, vitamina C, vitamina E, dar și seleniul, luteina, zeaxantina, acizii grași Omega-3 și, nu în ultimul rând, zincul. Iată ce alte măsuri trebuie să iei pentru protejarea organelor vizuale de deteriorarea provocată de radiațiile luminoase excesive și de îmbătrânire.

Cele mai bune vitamine pentru ochi

Specialiștii sunt de părere că cea mai bună vitamină pentru menținerea unei vederi sănătoase este vitamina A. Mai mult, indispensabili sunt și antioxidanții, cum sunt vitaminele C și E, dar și luteina și zeaxantina (vitamine din grupul carotenoizilor).

Vitamina A

Încă de mici, medicii oftalmologi ne-au învățat să mâncăm morcovi, pentru a avea o vedere sănătoasă. Pe bună dreptate, căci morcovii conțin vitamina A, foarte bună pentru o retină sănătoasă. Această vitamină se găsește, din abundență, în peștele gras, în uleiul de ficat de cod și în produsele lactate. Mai mult, surse extraordinare de vitamina A sunt și legumele (morcovi, legume verzi) sau fructele de pădure.

Prin urmare, consumă cât mai multe alimente bogate în vitamina A, pentru a contribui la menținerea membranelor mucoase proaspete, atât în ochi, cât și în alte părți ale corpului.

Vitamina C

Vitamina C este unul dintre cele mai cunoscute antioxidante, care ajută la sănătatea vaselor de sânge ale ochilor. Această vitamină protejează cristalinul și umoarea vitroasă, potrivit mai multor studii care au analizat beneficiile sale pentru acuitatea vizuală.

Bogate în vitamina C sunt portocalele, lămâile, kiwi, căpșunile și legumele, cum sunt broccoli și ardeiul. Doza zilnică recomandată de vitamina C pentru femei este de 75 de miligrame, iar pentru bărbați este de 90 de miligrame.

Vitamina E și seleniul

Vitamina E și seleniul sunt foarte bune pentru țesutul ocular. Acestea reduc riscul de degenerescență maculară şi cataractă.

Surse excelente de vitamina E și seleniu sunt nucile, mai ales cele braziliene, dar și fructele de mare, cerealele integrale, semințele de floarea soarelui și spanacul.

Luteina și zeaxantina

Luteina și zeaxantina, vitamine din grupul carotenoizilor, reduc riscul de boli cronice de ochi. Împreună, ajută la protejarea retinei și a cristalinului de daunele oxidative cauzate de radicalii liberi, dar contrinuie și la îmbunătățirea vederii, în condiții de lumină slabă.

Fiindcă atât luteina, cât și zeaxantina scad odată cu vârsta, este recomandat să consumi legume portocalii și galbene, cum sunt cartofii dulci, morcovii, dovleacul și papaya. Foarte bune sunt varza și spanacul. Potrivit studiilor, sunt necesare 10 mg luteină și 2 mg zeaxantină pe zi.

Acizi grași Omega-3

Acizii grași Omega-3 protejează celulele și întăresc sistemul imunitar. Aceștia se găsesc în peștele gras, uleiul de rapiță, nuci, semințe de in, semințe de cânepă sau soia, dar și în suplimente alimentare (recomandate celor care nu obișnuiesc să consume săptămânal pește). Doza zilnică recomandată de acizi graşi omega-3 este de 500 mg (0,5 g).

Zinc

Zincul este un element extrem de important pentru sistemul imunitar. Acesta favorizează sinteza proteinelor, vindecarea rănilor și, nu în ultimul rând, diviziunea celulară. Aportul zilnic recomandat de zinc este de 11 miligrame pentru bărbați și 9 miligrame pentru femei și poate fi luat din carne, pește, crustacee, semințe de dovleac și semințe de susan, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel