Data actualizării:
Data publicării:

Împrumuturi bancare. Dragoș Nechifor, analist financiar: Degeaba iei un credit cu o dobândă mică dacă tu cumperi ceva la un preț foarte mare

Autor: Doinița Manic | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Foto cu caracter ilustrativ Pexels

Dragoș Nechifor, analist financiar, a vorbit despre micșorarea dobânzilor la credite, explicând ce înseamnă acest lucru, dar și cine va fi afectat.

"Scăderea ratei dobânzii de referință duce la scăderea indicilor care compun dobânzile aplicate la credite, adică acei ROBOR și IRCC de care știu toți consumatorii care au credite cu dobândă variabilă. Asta se va transpune în dobânzi în primul rând mai mici pentru creditele în curs, deci creditele contractate care au dobânzi variabile, dar în același timp și ofertele noi de creditare vor avea dobânzi ușor mai mici decât în perioada anterioară, ceea ce va face accesul la creditare mai ușor și va genera încadrări mai bune la același venit. Practic, reducerea dobânzilor stimulează creditarea, în schimb este descurajată economisirea.", a explicat Dragoș Nechifor la RealitateaPlus.

"Românii au tendința de a se împrumuta mai mult decât este nevoie"

Analistul financiar e explicat că vor exista și categorii de persoane care vor fi afectate de micșorarea dobânzilor. El a oferit și câteva sfaturi pentru cei care vor să facă un credit la bancă.

"Cei afectați de această scădere de dobândă sunt cei care au surplus, au depozite, nu își investesc banii în alte moduri și atunci practic sunt cumva penalizați prin dobânzi foarte mici. Ajută pe termen scurt, o creditare mai bună duce la folosirea banilor, duce la o rotație a banilor în economie și se transpune într-un ajutor al economiei. Pe termen scurt este bine, pe termen lung văd și un potențial dezavantaj. Atunci când ai acces mult mai ușor la creditare, în general populația are tendința de a se îndatora mai mult decât are nevoie.

Creditarea de consum este destul de mare în România. Populația se împrumută pe creditul de nevoi personale, acolo unde banii sunt folosiți pe termen scurt pentru bunuri de consum. La creditarea ipotecară în schimb, în momentul în care iei decizia să investești sau să îți cumperi o locuință, trebuie să iei în calcul două aspecte. În primul rând, costul banilor împrumutați, adică acea dobândă care e bună sau nu e bună, dar și prețul la care cumperi pentru că degeaba iei un credit cu o dobândă foarte mică dacă tu cumperi ceva la un preț foarte mare care ulterior ar putea să scadă. Momentul deciziei de achiziție trebuie să fie bine cântărit și să fie luat în calcul și nivelul prețului.", a precizat Dragoș Nechifor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel