Cele mai bune anxiolitice și antidepresive. Gáspár György: Ne ajută să îmblânzim anxietatea și depresia
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Gáspár György, psiholog clinician și psihoterapeut relațional acreditat de Colegiul Psihologilor din România, a spus care sunt cele mai bune anxiolitice și antidepresive.

"Atât de ușor ne „pierdem” în tot ce ne este familiar (gânduri, emoții, comportamente) încât, uneori, ne este prea greu să deosebim realitatea de perspectiva noastră îngustată, subiectivă și limitată. Printre cele mai provocatoare stări, în care ne putem pierde, se numără anxietatea și depresia. Ambele sunt nuanțate de unul dintre cele mai dureroase sentimente umane: singurătatea. Din multe puncte de vedere, singurătatea ne epuizează de energie și de vitalitate. Ne face să devenim letargici; să credem nu suntem capabili de nimic. 

Cu toate acestea, în momentele de singurătate, anxietatea și depresia ne pot aminti de două nevoi esențiale: nevoia de protecție și nevoia de conectare. Dar, pentru a conștientiza aceste nevoi, este important să regândim ceea ce știm și să acceptăm că suntem mai conectați decât credem. 

Practica clinică îmi arată că cele mai bune anxiolitice și antidepresive sunt relațiile. Asta nu înseamnă că medicația nu are și ea beneficiile ei. Dar paradigma relațională ne reamintește că sinele nu se limitează la corpul nostru (și nici la ceea ce gândim, simțim sau facem), acesta este definit și de momentele în care relaționăm cu cei din jurul nostru și cu întreg universul din care facem parte.  

Relațiile sigure, despre care vorbesc, ne ajută să îmblânzim anxietatea și depresia, transformându-le în favoarea noastră, dacă respectăm câteva reguli de bază înglobate în acronimul PACE

1. (P)rezența conștientă definită de iubire. 

2. (A)cceptarea conectării reală. Aceasta presupune să ne îndreptăm atenția asupra a ceea ce simte persoana de lângă noi, fără judecată, fără critică. Acceptând că facem parte din același univers și că ne aparținem reciproc. 

3. (C)rearea unei rezonanțe autentice. Acesta este darul pe care-l putem oferi celui de lângă noi prin faptul că rezonăm cu starea pe care o trăiește, fără a ne identifica cu acesta. Rezonanța nu înseamnă contopire sau simbioză, este precum rezonanța dintre mai multe chitare ce cântă împreună.     

4. (E)xtinderea încrederii bazate pe adevăr și puterea relațiilor. Această încredere care ne spune că toți suntem interconectați, poate readuce la viață încrederea în sine a persoanei copleșită de anxietatea sau/și depresie", a scris psihologul Gáspár György.

- Image by pvproductions on Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel