Data actualizării:
Data publicării:

Cele mai banale simptome digestive pot ascunde boli grave. De ce nu trebuie ignorat refluxul gastroesofagian. Dr. Bogdan Marțian, interviu video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical unde a vorbit despre semnele și simptomele ce nu ar trebui ignorate pentru că acestea pot ascunde afecțiuni grave, precum cancer, dar și despre refluxul gastroesofagian, o boală pe care de cele mai multe ori nu este luată în seamă. 

„Cei care ne privesc ar trebui să înțeleagă că semnele, simptomele de cancer apar aproape întotdeauna când tumora este avansată și când posibilitatea de a vindeca este mică sau foarte mică. Aproape nicio tumoră la început nu este simptomatică sau dacă are simptome, acestea sunt minore și neglijabile. Poate să fie un disconfort, o greață, ceva pe care oamenii le pot considera trecătoare, fie că au mâncat mai gras și nu le-a picat bine. Acestea pot fi semne de alarmă pe care noi suntem obișnuiți să le ignorăm în ideea că o să treacă, mâine o să fie mai bine.

Pe de altă parte, simptomele acestea ar trebui să-l îndemne pe pacient să meargă la doctor. Doctorul ar trebui să aibă un fel de listă, în sertar sau în minte, cu mici semne care ar putea să ducă spre suspiciunea că ar putea fi ceva în neregulă. Dacă are în minte această listă, atunci începe să investigheze pacientul. Există pacienți care au mers la doctor, au evocat câte un mic simptom, dar care nu a fost considerat important și nu au fost făcute explorările necesare, n-au urmat nici întrebările către pacient în legătură cu istoricul familiei lui pentru că sunt pacienți care au mai avut în familie tumori sau alte patologii care ar putea să ridice o mică suspiciune. De aici ar trebui să plece totul.", a spus Dr. Bogdan Marțian. 

Sanador

Refluxul gastroesofagian poate duce la Sindrom Barett care este un precursor al adenocarcinomului esofagian

„În legătură cu patologia digestivă, fie că este esofag, fie că este rect, sau colon, dacă apare această suspiciune, trebuie să urmeze o investigație medicală. Cea mai importantă investigație dintre toate este endoscopia. Dacă e vorba de un reflux gastroesofagian, atunci e utilă o radiografie cu substanță de contrast pentru a arăta unde este joncțiunea dintre stomac și esofag. În cazurile de reflux mai sever asociat cu hernie hiatală, joncțiunea este în torace în loc să fie în abdomen și asta se vede pe radiografia cu contrast, dar se poate vedea dacă este obiectivat sau nu refluxul.

E important de vorbit despre acest reflux pentru că e din ce în ce mai frecvent. Este asociat cu tipul nostru de alimentație, cu regimul de viață, cu faptul că mâncăm târziu, că mâncăm mult, că ne culcăm cu stomacul plin și asta favorizează refluxul, este legat de obezitate pentru că și aceasta favorizează refluxul. Sunt mai multe cauze pentru acest reflux. Acidul se duce în esofag și noi simțim arsură în spatele sternului. Mucoasa esofagiană, stratul interior al esofagului, trăiește într-un mediu alcalin. Esofagul trebuie să fie alcalin. Stomacul este principalul producător de acid al organismului și în momentul în care acidul trece într-o zonă în care trebuie să fie alcalin apare această arsură.

O dată cu trecerea acidului din stomac în esofag sunt antrenate, alături de secreția gastrică, acidă, și celule din stomac care se desfac de pe mucoasa gastrică și ajung în esofag. Unele dintre ele nu sunt totalmente neviabile și se pot cuibări pe esofag și reproduc acolo mucoasa de alt tip decât cel esofagian. Apariția acestei mucoase se cheamă Esofag Barett, după un doctor care a descoperit-o și a descris-o, și se numește Sindrom Barett. Acest sindrom este un precursor al adenocarcinomului esofagian care este mult mai frecvent decât era acum 30 sau 40 de ani. Pare să fie legat direct de existența refluxului.", a spus medicul.

Sunt pastilele o soluție?

„Sunt o soluție asupra simptomelor, adică pastilele nu împiedică refluxul gastroesofagian, ele împiedică simptomele, arsura, pentru că ele scad aciditatea gastrică. Refluxul există în continuare dar nu îl mai simțim.

Pastilele nu sunt singura soluție, mai sunt și soluțiile legate se comportamentul nostru și de stilul de viață, adică lângă pastile se asociază recomandarea de a nu mânca seara, de a nu bea lichide cu trei, patru ore înainte de culcare, de a nu ne culca imediat după ce am mâncat. Acestea participă la împiedicarea refluxului, dar singura metodă clară care împiedică refluxul este intervenția chirurgicală cu montarea unei valve anti-reflux și atunci nu mai există reflux.

Pentru operația de construire a valvei anti-reflux, gold standardul este în continuare laparoscopia, nu chirurgia deschisă. Dar, se face mult mai bine robotic pentru că este tot un loc la capătul abdomenului unde accesul este destul de dificil, iar robotic e mult mai bine.", a mai spus Dr. Bogdan Marțian. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel