Cele două fructe care scad colesterolul, în lunile de toamnă şi iarnă. Multă lume le consumă
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Irina Demyanovskikh)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Irina Demyanovskikh)
Există două fructe care ar putea scădea colesterol, în lunile de toamnă și iarnă.

Merele şi perele scad colesterolul în lunile de toamnă şi iarnă, susţin nutriţioniştii. Nivelurile ridicate ale colesterolului se pot acumula în artere, crescând riscul de boli de inimă şi accident vascular cerebral, scrie Rador, citând Zdrave. Merele sau perele pot fi şi coapte sau preparate sub forma unor prăjituri cu făină de ovăz.

Aceste fructe conţin un tip specific, solubil de celuloză (ţesut conjunctiv) numit pectină, o substanţă care favorizează eliminarea colesterolului rău din organism.

În acelaşi timp, experţii avertizează că persoanele cu un nivel ridicat de colesterol rău, stabilit prin intermediul analizelor de sânge, nu ar trebui să se teamă să ia statine, dacă, desigur, sunt prescrise de un medic. Efectul lor de vindecare a fost dovedit de o serie de studii.

Citește și:

Băutura care scade tensiunea arterială şi colesterolul. Este posibil să o ai în casă

Sucul de roşii poate scădea tensiunea arterială şi nivelul colesterolului la persoanele cu risc de boli de inimă. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă japonezi de la Universitatea de Medicină din Tokyo, ale căror cercetări au fost publicate în revista "Food Science and Nutrition", scrie Rador, citând Actualno.

Experţii au selectat 481 de voluntari: pe parcursul anului, ei au consumat cantităţi nelimitate de suc de roşii nesărat. Fiecare participant a ţinut un jurnal în care a înregistrat toate schimbările legate de starea sa de sănătate. La sfârşitul experimentului, oamenii de ştiinţă au concluzionat că majoritatea participanţilor cu prehipertensiune sau hipertensiune arterială au avut o scădere medie a tensiunii arteriale cu 3%.

Autorii articolului avertizează că sucul sărat de roşii poate avea efect opus, din cauza conţinutului ridicat de sodiu şi recomandă ca băutura să fie consumată fără aditivi.

Albușul de ou, un adevărat medicament. Ce afecțiune ar putea trata

Albușul de ou ar putea trata o afecțiune destul de des întâlnită, potrivit descoperirii făcute de mai mulți oameni de știință.

Oamenii de ştiinţă chinezi au ajuns la concluzia că albuşul de ou este un adevărat medicament împotriva hipertensiunii arteriale, susţinând chiar că în unele cazuri, poate înlocui pastilele pentru reducerea tensiunii. Experimentele efectuate de cercetători au arătat următoarele: peptida RVPSL conţinută în ouăle de găină determină organismul să funcţioneze în aşa fel, încât tensiunea arterială să nu crească, scrie Rador, citând Zdrave.

După cum explică experţii, această peptidă blochează producţia de substanţe care provoacă o creştere a tensiunii arteriale. 50 de grame de peptidă RVPSL sunt aproximativ echivalentul a două ouă de găină. O astfel de doză de substanţă are acelaşi efect ca 10 miligrame de captopril - un preparat medicamentos administrat pacienţilor hipertensivi, explică oamenii de ştiinţă.

Cercetătorii au mai raportat că peptida în cauză, care face parte din albuşul de ou, scade hipertensiunea arterială chiar şi după prepararea termică. De aceea, medicii chinezi recomandă ca albuşurile de ou de găină să fie consumate atât pentru prevenirea, cât şi pentru tratamentul hipertensiunii. Şi nu în ultimul rând, în comparaţie cu medicamentele, peptida nu provoacă efecte secundare, mai notează cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel