Data publicării:

Cel mai vechi vin din lume are 2.000 de ani. Locul unde a fost descoperit

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Oamenii de ştiinţă au identificat cel mai vechi vin din lume.

Vinul a fost găsit în 2019 într-un monument funerar roman situat în apropierea orașului Carmona, un loc despre care se presupune că ar fi servit drept mormânt familial, datând din timpurile vechiului oraș roman Carmo.

Locul de înmormântare includea șase urne funerare cu oase umane, însoțite de numeroase artefacte, conform echipei de cercetători de la Universitatea din Cordoba și de la Departamentul de arheologie al orașului.

Specialiștii, care au caracterizat descoperirea ca fiind "excepţională şi neaşteptată", au descoperit oasele unui bărbat acoperite de un lichid "roșiatic" într-o urnă funerară din sticlă, care era sigilată.

Determinarea originii vinului s-a dovedit a fi cea mai complexă sarcină

Studiul compoziției minerale a lichidului și detectarea unor polifenoli specifici, prezenți în mod obișnuit în vinuri,  au permis oamenilor de știință să concluzioneze că lichidul este vin alb, conform cercetărilor publicate în Journal of Archaeological Science.

Lichidul s-a colorat în timp, posibil din cauza "reziduurilor solide conţinute în urnă", au precizat oamenii de ştiinţă în studiu.

Determinarea originii vinului s-a dovedit a fi cea mai complexă sarcină,  deoarece nu există alte probe de vin din acea perioadă pentru comparație directă, au explicat cercetătorii. Totuși, ei au observat similitudini în compoziția minerală cu vinurile albe moderne din Montilla-Moriles, o zonă viticolă din estul orașului Carmona, și cu vinurile Jerez/Xeres/Sherry din Jerez de la Frontera.

În timp ce vinul a fost frecvent folosit de romani în ceremoniile funerare datorită conotațiilor sale religioase, vinurile antice descoperite până acum erau în general uscate, adesea "absorbite în pereții vaselor", conform cercetătorilor. Aceștia au subliniat că în cazul prezent, este vorba despre "cel mai vechi exemplu de vin antic păstrat în stare lichidă".

Specialiștii au remarcat că faptul că rămășițele umane erau acoperite de vin și aparțineau unui bărbat, nefiind un lucru întâmplător. Ei au subliniat că în perioada romană, femeilor le era interzis să guste din această băutură, conform Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel