Cel mai mare ziar pro-democrație din Hong Kong trage obloanele la miezul nopții
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Ziarul pro-democrație Apple Daily din Hong Kong va fi închis.

Conform BBC, cel mai mare ziar pro-democrație din Hong Kong, Apple Daily, a anunțat că va fi închis, o lovitură pentru libertatea presei din regiunea administrativă cu caracter special a Chinei. Birourile tabloidului au fost percheziționate de autorități săptămâna trecută pentru acuzații cum că unele articole au încălcat noua lege de securitate, un subiect controversat în regiune.

Publicația a devenit un critic acerb al regimului din China și a situației din Hong Kong, astfel că poliția a reținut editorul-șef al Apple Daily, alături de cinci alți executivi. În plus, toate activele deținute de companie sau cu legături cu publicația au fost înghețate de anchetatori.

VEZI ȘI: Blinken, discuție cu diplomatul chinez Yang Jiechi: „Genocid și crime împotriva umanității în Xinjiang”.

De la ora 00:00 se trag obloanele. Nici nu se mai tipărește, nici nu se mai postează pe site-ul publicației

Managementul publicației Apple Daily a transmis că „cu privire la siguranța angajaților”, ziarul a decis să „înceteze operațiunile imediat după miezul nopții”. Astfel, ediția de joi va fi ultima ediție tipărită pe format de hârtie a ziarului. În plus, ediția digitală a publicației cu vechime de 26 de ani nu va mai fi actualizată de la 00:00.

VEZI ȘI: Un loc de parcare s-a vândut cu 1,3 mil. dolari în Hong Kong.    

Guvernul britanic a reacționat după închiderea publicației

Ministrul de Externe britanic, Dominic Raab, a explicat că închiderea ziarului a fost „o lovitură înspăimântătoare la adresa libertății de exprimare din Hong Kong”. Ronny Tong, membru al guvernului din Hong Kong, a acuzat ziarul de senzaționalism politic după închidere. „Oamenii din întreaga lume vor acuza probabil Hong Kong-ul că am forțat închiderea Apple Daily. Însă, ideea este că nu obligă nimeni acest lucru”, a transmis el.

Oficialii chinezi au explicat că se respectă libertățile presei în regiunea administrativă specială, însă acestea nu sunt absolute.

VEZI ȘI: TOP: Care sunt cele mai scumpe orașe pentru muncitorii români.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel