Cel mai mare faraon al Egiptului, Ramses al II-lea, găsit la peste 3.000 de ani de la moartea sa: Sarcofagul a fost descoperit sub podeaua unei mănăstiri
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Sarcofagul pierdut de mult timp al celui mai puternic faraon din Egiptul antic a fost găsit la mai bine de 3.000 de ani de la moartea sa.

Arheologii au reexaminat un mormânt misterios de granit găsit sub podeaua unui centru religios din centrul-estul Egiptului, descoperind că acesta i-a aparținut lui Ramses al II-lea.

Supranumit Ramses cel Mare, în timpul domniei sale, între anii 1279 și 1213 î.Hr., au fost ridicate statui și clădiri colosale. Este o perioadă marcată în mai multe surse istorice drept "ultimul vârf al puterii imperiale a Egiptului". 

Rămășițele unui mare preot au fost găsite inițial în sarcofag. Totuși, o nouă descoperire a sugerat că acesta a îndepărtat mumia și sicriul faraonului pentru a refolosi locul de veci.

Egiptologul Frédéric Payraudeau, profesor și cercetător la Universitatea Sorbona din Franța, a făcut descoperirea luna aceasta, după ce a analizat din nou un fragment de granit găsit în Abydos în 2009.

El a stabilit că piatra, care măsoară 1,5 metri lungime și 10 centimetri grosime, prezenta o gravură trecută cu vederea pe care scria "de Ramses al II-lea însuși", potrivit unui comunicat tradus de Centrul Național pentru Cercetare Științifică din Franța.

"Când am citit aceste rezultate, am fost copleșit de îndoială. L-am întrebat pe colegul meu american dacă aș putea să studiez din nou dosarul, lucru pe care acesta l-a acceptat având în vedere complexitatea cazului", a declarat Payraudeau.

"Colegii mei credeau că piatra precedată de cuvântul 'rege' îl desemna pe marele preot Menkheperre, care a guvernat sudul Egiptului în jurul anului 1000 î.Hr.  Totuși, această piatră data de fapt din gravura anterioară și, prin urmare, desemna primul său proprietar", a spus acesta.

Ramses al II-lea a fost cel mai puternic și mai celebru suveran al Egiptului antic, supranumit "Marele Strămoș"

El a continuat să explice că pe sarcofag figurau, de asemenea, gravuri ale Cărții Porților, o poveste inițiatică rezervată regilor în timpul lui Ramses.

"Cartușul regal conține numele de încoronare al lui Ramses al II-lea, care îi este specific, dar acesta a fost mascat de starea pietrei și de o a doua gravură, adăugată în timpul reutilizării", a precizat Payraudeau.

Arheologii știu de mult timp că Ramses al II-lea a fost îngropat într-un sicriu de aur, furat în Antichitate și mutat într-un sarcofag de alabastru care a fost distrus ulterior.

Miile de bucăți au fost plasate în interiorul sarcofagului mare de granit care a fost furat 200 de ani mai târziu de Menkheperrê pentru a fi refolosit.

"Această descoperire este o nouă dovadă că, în această perioadă, Valea Regilor a fost subiectul nu numai al jafurilor, ci și al reutilizării obiectelor funerare de către suveranii care au urmat", a declarat Payraudeau.

Ramses al II-lea a fost cel mai puternic și mai celebru suveran al Egiptului antic. 

Cunoscut de succesorii săi drept "Marele Strămoș", el a condus mai multe expediții militare și a extins Imperiul egiptean pentru a se întinde din Siria, în est, până în Nubia, în sud.

A fost al treilea faraon al celei de-a 19-a dinastii a Egiptului.

Oamenii de știință din Egipt și Anglia au recreat chipul lui Ramses al II-lea în 2022, folosind un model 3D al craniului său pentru a-i reconstrui trăsăturile.

Apoi au inversat procesul de îmbătrânire, dând timpul înapoi cu aproape o jumătate de secol pentru a-i dezvălui fața la apogeul puterilor sale, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel