Data publicării:

Cel mai important politician evreu din SUA l-a catalogat pe Netanyahu drept un obstacol în calea păcii și l-a îndemnat să convoace alegeri

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Liderul majorității din Senatul american, Chuck Schumer, a declarat că guvernul lui Netanyahu nu mai corespunde nevoilor Israelului.

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, care a fost mult timp un susținător al Israelului, a declarat în plenul Senatului că guvernul lui Netanyahu "nu se mai potrivește nevoilor" țării și că poporul său "este sufocat în acest moment de o viziune de guvernare care este blocată în trecut".

Democratul a spus în discursul său de 45 de minute: "Ca o democrație, Israelul are dreptul de a-și alege proprii lideri și ar trebui să lăsăm lucrurile să cadă acolo unde trebuie. Dar important este ca israelienii să aibă posibilitatea de a alege".

Schumer, care este primul lider al majorității evreiești din Senat, a cerut "o nouă dezbatere despre viitorul Israelului după 7 octombrie [atacul Hamas]" și a spus: "În opinia mea, cel mai bine se poate realiza acest lucru prin organizarea de alegeri".

Următoarele alegeri parlamentare din Israel ar trebui să aibă loc în 2026, dar ar putea fi organizate mai devreme.

Senatorul s-a poziționat anterior ca un aliat al guvernului israelian, dar în discursul său, formulat cu fermitate, l-a acuzat pe Netanyahu că s-a coalizat cu extremiștii de extremă dreapta.

"Ca urmare, el a fost prea dispus să tolereze victimele civile din Gaza, ceea ce împinge sprijinul pentru Israel la nivel mondial la minime istorice", a declarat Schumer.

În avertismentul neobișnuit de direct al senatorului, acesta a părut, de asemenea, să ceară ca sprijinul SUA pentru Israel să fie însoțit de condiții.

"Dacă extremiștii continuă să influențeze în mod nejustificat politica israeliană, atunci administrația ar trebui să folosească instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a se asigura că sprijinul nostru pentru Israel este aliniat cu obiectivul nostru mai larg de pace și stabilitate", a adăugat Schumer.

Democratul, care susține o soluție cu două state, i-a criticat pe palestinienii pro-Hamas și a cerut ca liderul palestinian Mahmoud Abbas să demisioneze.

"Pentru a exista vreo speranță de pace în viitor, Abbas trebuie să demisioneze și să fie înlocuit de o nouă generație de lideri palestinieni care să lucreze pentru a obține pacea cu un stat evreu", a spus el.

Israelul reacționează la discursul lui Schumer

Un purtător de cuvânt al biroului lui Netanyahu a refuzat să comenteze "deocamdată", dar partidul său Likud a declarat rapid că țara nu este o republică bananieră și a afirmat că politicile liderului său au un sprijin public larg.

O declarație a spus: "Contrar cuvintelor lui Schumer, publicul israelian susține o victorie totală asupra Hamas, respinge orice dictat internațional pentru a stabili un stat terorist palestinian și se opune întoarcerii Autorității Palestiniene în Gaza.

Ministrul israelian de finanțe Bezalel Smotrich a declarat: "Ne așteptăm ca cea mai mare democrație din lume să respecte democrația israeliană."

Comentariile lui Schumer au fost făcute în contextul în care Joe Biden se confruntă cu critici intense din interiorul propriului partid în legătură cu sprijinul necondiționat al Washingtonului pentru Israel, având în vedere impactul pe care l-a avut conflictul dintre Israel și Hamas asupra vieții palestinienilor.

Israelul și-a lansat actuala ofensivă militară în Gaza în urma atacului Hamas din 7 octombrie, iar numărul palestinienilor uciși în această zonă depășește acum 31.000, a declarat armata sanitară condusă de Hamas.

Un sfert din populația rămasă se confruntă cu foametea, potrivit Națiunilor Unite.

În timp ce continuă să furnizeze armament Israelului, Biden a exercitat presiuni asupra lui Netanyahu pentru a permite accesul ajutoarelor în Gaza și a început să efectueze parașutări de provizii la începutul acestei luni.

Săptămâna trecută, Biden a confirmat că SUA vor înființa în curând un port temporar pe coasta Gaza pentru a crește fluxul de ajutoare în regiune, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel