Data publicării:
Cel mai cunoscut mod de a elimina riscul de cancer de sân, de fapt, nu-l elimină. Dr. Ștefan Voiculescu de la Sanador: Acest lucru poate părea bizar, dar mare atenție
Cel mai cunoscut mod de a elimina riscul de cancer de sân, de fapt, nu-l elimină.
Mastectomia totală nu elimină complet riscul de cancer de sân. De ce? A explicat Dr. Ștefan Voiculescu într-un interviu exclusiv DC News și DC Medical.
Dacă până acum câţiva ani femeile diagnosticate cu un cancer la sân nici nu voiau să audă de mastectomie, acum nu stau pe gânduri şi solicită medicului această intervenţie imediat ce primesc diagnosticul. De fapt, riscul rămâne.
Cererile de mastectomii au crescut şi după ce, în anul 2012, Angelina Jolie a apelat la dublă mastectomie pentru a preveni dezvoltarea unui cancer la sân. După ce a aflat că este purtătoarea unei gene care creşte riscul de cancer mamar şi ovarian, actriţa nu a stat pe gânduri.
Despre acest subiect ne-a vorbit Dr. Ștefan Voiculescu de la Sanador.
„Da, sunt femei care cer mastectomie totală, dar uneori isteria depășește rațiunea. Sunt paciente care nu au niciun fel de risc genetic. Au un cancer obișnuit și vin și zic: „vreau să-mi scot și celălalt sân”. Poate fi făcut acest lucru, dar o mastectomie foarte corect făcută nu exclude riscul de cancer de sân în sânul respectiv. Acest lucru poate părea bizar, dar sânul este o structură care se dezvoltă și poate ajunge și în axilă. În axilă noi nu intrăm când scoatem sânul. Mastectomia totală nu ajunge acolo. La pacientele care au o mastectomie totală, există, în continuare, riscul de a face cancer de sân pe acele resturi de sân în axilă care fac ca riscul de sân să fie de 0,5-1%. Este de știut acest lucru. În momentul în care ziceți că ați eliminat riscul de cancer, nu este adevărat.
Aceste paciente trebuie să se urmărească mai departe. În mod normal, riscul de cancer mamar este de 12%, adică o femeie din opt. Deci 88% de femei nu au acest risc. Vă dați seama cât de mult am opera degeaba dacă am face această chirurgie profilactică care mai păstrează oricum riscul de cancer la 1%? Sincer, nu merită. Dacă ai risc ca în cazul Angelinei Jolie, merită să o faci, dar atenție! Chiar și așa monitorizăm în continuare și rămâne riscul de cancer de ovar care nu este deloc de neglijat”, a zis Dr. Ștefan Voiculescu de la Sanador.
VEZI ȘI: De ce femeile care au implanturi mamare au risc mai mic de a dezvolta cancer de sân. Iar dacă apare, este într-o formă foarte ușoară
Cancerul la sân este cel mai comun tip de cancer dezvoltat în rândul femeilor din lumea întreagă, cu aproximativ 1.7 milioane de cazuri anual, reprezentând un total de 25% din totalul cancerelor la femei. Bărbații pot dezvolta la rândul lor cancer la sân, însă cazurile sunt de 100 de ori mai rare.
Sânul este o grupare de țesuturi diferite, de la țesut adipos până la țesut foarte dens. În aceste țesuturi există o rețea de lobi, formate din lobuli, formațiuni în formă de tuburi care conțin glandele ce produc laptele mamar. Aceste ducturi au rol în conectarea glandelor și transportul laptelui de la lobi la mameloane. Mamelonul este localizat în mijlocului areolei, această fiind o zona închisă la culoare ce îl înconjoară. În sân pot fi întâlnite vase sangvine și limfatice care "drenează" fluidele, conectându-se la nodulii limfatici, mici organe în formă de boabă de fasole, care dețin un rol în protejarea față de infecții.
Ștefan Voiculescu este doctor în Științe Medicale, coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic Sanador. Are competențe în chirurgie laparoscopică, ecografie generală, chirurgie oncologică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News