Cel mai bun pește pentru creierul tău. Îți menține mintea ageră și îți consolidează atenția
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Fructele de mare de toate tipurile sunt minunate pentru sănătatea generală și bunăstarea ta; cu toate acestea, este benefică în special pentru sănătatea creierului. 

În general, fructele de mare sunt o categorie de alimente bogate în nutrienți, care oferă proteine, grăsimi sănătoase, vitamina B și minerale precum zinc, fier și iod. Când vine vorba de a hrăni creierul și de a-l menține în formă, cel mai bun pește de consumat este somonul sălbatic.

Peste jumătate din creier este format din grăsimi, în special acizi grași polinesaturați omega-3, conform Nutrients. Aproximativ 90% din grăsimea care alcătuiește structura creierului este sub formă de acid docosahexaenoic (DHA). Somonul este o sursă bogată de DHA, precum și de alt acid gras omega-3 important, acidul eicosapentaenoic (EPA). De fapt, o porție de 85 de grame de somon sălbatic conține 1,22 grame de DHA și 0,35 grame de EPA.

Se fac din ce în ce mai multe cercetări pentru a înțelege modul în care dieta poate încetini sau preveni declinul cognitiv. Ceea ce se știe până acum este că aporturile mai mari de acizi grași polinesaturați sunt asociate cu un risc mai scăzut de afectare cognitivă ușoară, conform Jurnalului American de Nutriție Clinică.

Pe lângă hrănirea creierului cu surse principale de acizi grași omega-3, consumul de somon sălbatic poate ajuta la producerea unei proteine ​​puternice numită factor neurotrofic derivat din creier (BDNF). BDNF susține creșterea și supraviețuirea celulelor creierului și este una dintre proteinele responsabile pentru crearea de noi celule cerebrale.

Pentru iubitorii de somon, aceasta este o veste grozavă! Nu numai că poți să te bucuri de o sursă gustoasă de proteine, dar și să ai grijă de creierul tău în acest proces. Pentru a vedea beneficiile consumului de somon, asigurați-vă că îl consumați de cel puțin două ori pe săptămână, dar ideal de trei ori. Modalitățile de a savura somonul includ prăjirea lui la cuptor cu pesto și o garnitură de legume, pur și simplu la grătar sau într-un curry.

Fileurile de somon sălbatic pot fi mai scumpe, așa că dacă faceți cumpărături cu un buget redus, încercați somonul sălbatic la conserva. Este o opțiune excelentă, prietenoasă cu bugetul, și poate fi adăugată peste salate sau folosită pentru a face burgeri gustoși cu somon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel