Cel de-al treilea summit intercoreean: Liderul Coreei de Sud, aclamat la Phenian
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Moon Jae-in
Moon Jae-in
Liderii celor două Corei au defilat marţi la bordul unei maşini pe străzile Phenianului în aclamaţiile mulţimii, cu ocazia celui de-al treilea summit în cursul căruia preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, urma să încerce să deblocheze discuţiile de denuclearizare dintre Coreea de Nord şi Washington, notează AFP.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un l-a întâmpinat pe preşedintele sud-coreean la aeroportul internaţional din Phenian, de unde anul trecut superviza tirurile cu rachete, într-o perioadă de maximă tensiune între cele două ţări vecine. Cei doi lideri, însoţit fiecare de soţia sa, s-au îmbrăţişat, după care au schimbat câteva cuvinte. Într-o demonstraţie cu o coregrafie minuţioasă, tipică Coreei de Nord, sute de persoane au agitat drapele nord-coreene, iar altele emblemele Unificării, adică imaginea unei peninsule nedivizate. Mii de nord-coreeni cu buchete de flori cântau la unison 'Reunificarea ţării', înghesuindu-se pe trotuare la trecerea vehiculului care îi transporta pe cei doi conducători. Cei doi lideri au trecut prin faţa Palatului Kumsusan, unde se află rămăşiţele tatălui şi ale bunicului lui Kim Jong-Un. Coreea de Nord şi-a invadat vecinul în 1950, declanşând Războiul Coreei, dar subliniază cu regularitate în prezent importanţa reunificării cu Coreea de Sud, mult mai bogată.

'Lumea întreagă ne priveşte şi aş vrea să oferim populaţiei globului pacea şi prosperitatea', i-a declarat Moon lui Kim la începutul celor două ore de discuţii oficiale la sediul Partidului Muncitorilor nord-coreean, spunând totodată că resimte o 'grea responsabilitate'.

O nouă ilustrare a remarcabilului dezgheţ în peninsulă

Cu această vizită de trei zile, el calcă pe urmele predecesorilor săi Kim Dae-jung, care a călătorit la Phenian în 2000, şi Roh Moo-hyun, mentorul său, care a făcut acelaşi lucru în 2007. Această deplasare rarisimă reprezintă o nouă ilustrare a remarcabilului dezgheţ în peninsulă, care a permis organizarea unui prim summit la sfârşitul lunii aprilie în localitatea de frontieră Panmunjon, urmat de o a doua întâlnire în luna mai. Kim l-a salutat la rândul său cu respect pe oaspetele său pentru rolul de mediator pe care l-a jucat înaintea desfăşurării în iunie a summitului istoric cu preşedintele SUA, Donald Trump. 'Aceasta a dus la stabilitate în regiune şi mă aştept la progrese mai multe', a adăugat el.

La summitul cu Donald Trump în Singapore, Kim se angajase în favoarea 'denuclearizării peninsulei', un termen cu multiple interpretări. Cele două părţi nu s-au înţeles însă de atunci cu privire la semnificaţia exactă a acestui angajament. Washingtonul cere o 'denuclearizare definitivă şi în întregime verificabilă', în timp ce Phenianul vrea o declaraţie oficială din partea SUA pentru a marca sfârşitul Războiului Coreei, încheiat în 1953 printr-un simplu armistiţiu. Coreea de Nord a denunţat metodele de 'gangster' ale americanilor, acuzaţi că vor să-i obţină dezarmarea unilaterală fără a face concesii la fiecare etapă şi fără ridice presiunea sau sancţiunile, notează AFP. Rodong Sinmun, ziarul partidului unic aflat la putere în Coreea de Nord, a reiterat aceste acuzaţii marţi, declarând că 'Washingtonul este în întregime responsabil' de impasul actual. 'SUA cer cu încăpăţânare 'dezasamblarea bombelor nucleare mai întâi', scrie ziarul.

Analiştii avertizează totuşi împotriva unui exces de optimism

Seulul şi Washingtonul neavansând cu aceeaşi viteză în raport cu Phenianul, Coreea de Nord va încerca să obţină mai multe proiecte financiare din partea Coreei de Sud. La rândul său, preşedintele sud-coreean încearcă să apropie opiniile americane de cele nord-coreene, astfel încât să reducă riscurile unui conflict devastator în peninsulă. Moon se va întâlni din nou miercuri cu Kim Jong-Un şi va încerca să-l convingă să ia măsuri substanţiale în legătură cu dezarmarea, pe care i le-ar putea prezenta lui Donald Trump cu ocazia viitoarei Adunări Generale a ONU. Analiştii avertizează totuşi împotriva unui exces de optimism. Întâlnirea 'va genera probabil titluri cu litere mari, totul în roz, dar nu va servi la mare lucru pentru a accelera eforturile de denuclearizare a Coreei de Nord', consideră think tank-ul Eurasia Group. Kim va face presiuni pentru a întări cooperarea intercoreeană 'în special în domeniile sinonime beneficiilor economice pentru Nord', potrivit acestuia.

'Progresiştii din guvernul lui Moon şi din afară vor avea clar interesul să exagereze rezultatele summitului, mascând iniţial ceea ce va fi probabil absenţa angajamentelor tangibile', consideră experţii acestui grup de reflecţie. În vizita sa la Phenian, Moon Jae-in este însoţit de mai mulţi importanţi oameni de afaceri, între care moştenitorul companiei Samsung, Lee Jae-yong, şi vicepreşedintele Hyundai Motor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel