Data publicării:

Cei şase paşi propuşi de Opoziţie la Cotroceni pentru ieşirea României din criză. Băsescu renunţă la unicameral, dacă se acceptă cele opt judeţe

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Aflaţi marţi  la Cotroceni pentru consultări cu preşedintele Traian Băsescu, cei doi lideri ai Opoziţiei i-au prezentat şefului statului şase propuneri pentru scoaterea ţării din criză. În acest sens, preşedintele PSD Victor Ponta a reluat în faţa presei propunerile USL prezentate şefului statului:

• Înfiinţarea, până la 15 iulie, a unui comitet anticriză putere - opoziţie - BNR

• Schimbarea guvernului cu unul tranzitoriu format din tehnocraţi, care să îşi asume să pună în aplicare imediat aceste măsuri economice, organizarea de alegeri anticipate

• Să adoptăm legea electorală privind reducerea numărului de parlamentari

• Să organizăm alegeri parlamentare până pe 30 noiembrie

• După alegeri, cu un parlament legitim să discutăm despre revizuirea Constituţiei şi organizarea administrativ-teritorială, cu termen 15 aprilie

• Referendum pentru Constituţie simultan cu alegerile locale

Consultările de la Cotroceni au început cu o ofertă a preşedintelui Traian Băsescu pentru USL: parlament bicameral în schimbul acceptării noii hărţi a României cu opt judeţe. Propunerea vine în condiţiile în care în tabăra puterii UDMR se opune proiectului propus de PDL şi de şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus lui Victor Ponta şi lui Crin Antonescu, singurii reprezentanţi ai USL trimişi la Cotroceni, că i se pare rezonabilă ideea de a avea menţine parlamentul bicameral în condiţiile în care una dintre camere este reprezentanta regiunilor. "Este condiţionat acest compromis pe care îl face eu în faţa românilor de crearea celor opt judeţe mari", a spus Traian Băsescu.

Cei doi lideri ai USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, i-au spus lui Traian Băsescu, în cadrul întâlnirii de la Cotroceni, că nu sunt de acord cu reorganizarea teritorială propusă.

"Noi nu am venit aici pentru compromisuri, sau oricum cu cu dumneavoastră facem compromisuri. Poate între noi, dar cu dumneavoastră, nu", i-a spus Ponta lui Băsescu.

Ponta i-a prezentat apoi lui Băsescu propunerile USL: "Să ştiţi că sunt soluţii inclusiv la problemele ridicate de dumneavoastră. Revizuirea Constituţiei, o gândire de reorganizare şi dezvoltare teritorială, reducerea numărului de parlamentari".

Ponta i-a mai spus preşedintelui Băsescu că USL este dispus să susţină un Guvern tehnocrat, care să organizeze alegeri anticipate la toamnă, în luna noiembrie.

"Ne dorim să analizaţi înfiinţarea unui comitet economic anti-criză, cu un dialog tripartit între opoziţie, putere şi Banca Naţională a României. Suntem dispuşi să sprijinim acest comitet şi chiar formarea unui guvern tehnocrat acre să aibă două sarcini: punerea în aplicare a măsurilor anti-criză pe care le convenim împreună şi organizarea în această toamnă a alegerilor parlamentare. După care, noul parlament să finalizeze procesul de revizuire a Constituţiei, inclusiv reorganizarea administrativ teritorială şi la alegerile lpocale din 2012 să avem şi referendum. Aveţi în faţă termenele", a spus Ponta.

"Propuneţi să intrăm într-o criză politică. Declanşăm acum alegeri anticipate", a fost replica lui Băsescu.

Ponta a spus că nu vor decât să ieşim din criza politică: "V-am propus să ne pregătim să ne întoarcem la popor. Ne dorim foarte tare lucrul ăsta".

De asemenea, preşedintele  Traian Băsescu a declarat, marţi, la Cotroceni, în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii USL, că va transmite la Parlament proiectul de revizuire a Constituţiei imediat ce acesta va ajunge de la Curtea Constituţională, precizând că nu renunţă la eliminarea prezumpţiei că averile sunt licite.

"Avizul Curţii Constituţionale va sosi în cursul zilei de mâine (miercuri, n.r.), din promisiunile pe care le am de la Curte, şi voi transmite imediat proiectul de revizuire a Constituţiei la Parlament", a spus preşedintele Traian Băsescu la consultările cu reprezentanţii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta.

"Vreau să ştiţi că sunt hotărât să nu renunţ la problema legată de prezumpţia automată că averile sunt licite, cu atât mai mult cu cât o astfel de prevedere contravine deciziilor UE, deciziei din 2005 prin care se stabileşte un regim de confiscare rapidă a averilor ilicite. Sigur, cu binecuvântarea justiţiei", a declarat şeful statului.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis vineri, 17 iunie, că mai multe articole din proiectul de revizuire a Constituţiei nu sunt constituţionale. Unul dintre aceste articole se referă la eliminarea menţiunii care prevedea prezumpţia licită a dobândirii averii.

Este vorba despre articolul 44 din proiectul de revizuire a Constituţiei, alin.8, potrivit căruia fiecare cetăţean va fi obligat să dovedească faptul că averea a fost dobândită în mod legal.

Astfel, în privinţa dreptului la proprietate privată, articolul 44 se modifică la aliantul (8), astfel încât acesta prevede în continuare că "averea dobândită licit nu poate fi confiscată". În schimb, se elimină menţiunea actuală, care spune: "caracterul licit al dobândirii se prezumă".

Băsescu renunţă la unicameral. Nu şi la reducerea numărului de parlamentari

Şeful statului a făcut o ofertă opoziţiei la consultările de la Cotroceni: păstrarea Parlamentului bicameral contra susţinerii reorganizării teritorial-administrative în varianta cu opt judeţe. Mutarea pune în dificultate UDMR, care ar putea rămâne singura formaţiune anti-regionalizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel