Cei mai buni struguri de masă. Top 3 soiuri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Dacă vrei să te bucuri de cei mai gustoși struguri de masă, ai la alegere trei variante. Iată ce soiuri sunt preferate.

Victoria

Victoria este unui soi obţinut prin încrucişarea dintre Cardinal şi Afuz Ali, obţinut la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Viti-Vinicola din Drăgăşani, scrie gradinavesela.ro. Se cultivă, astăzi, în întreaga lume, datorită rezistenţei foarte bune la ger şi la transport. Este, de asemenea, un soi timpuriu, cu boabe mari, ovale, pulpa semicrocanta şi pielita groasă, care se poate însă mânca uşor, şi reprezintă una dintre cele mai bune opţiuni pe care le ai la dispoziţie dacă vrei să cumperi sau să cultivi struguri de masă aromaţi.

Vezi și: Cei mai buni struguri pentru vinul alb. Top 3 soiuri

Cardinal

Îţi recomandăm acest soi dacă preferi aroma tămâioasa. Cardinal este originar din California, cu răspândire în Italia, Franţa, Bulgaria şi România, deci îl poţi achiziţiona şi de la producători autohtoni. Are boabele mari, sferice, uşor turtite, suculente, cărnoase, cu câte patru seminţe în interior şi pielita crocantă. Sunt struguri negri, cu coacere timpurie, pe care îi poţi găsi în pieţe de la începutul lui august, cu ciorchini mari şi o uşoară aromă de muscat.

Regina viilor

Pentru cei care preferă să obţină beneficii din struguri albi (în special protecţie pentru sistemul nervos), recomandăm ca opţiune soiul Regina viilor, cu boabe cărnoase, zemoase, de dimensiuni mari, de culoare alb-gălbuie, care dă uşor în arămiu pe partea care a fost expusă mai mult la razele soarelui şi coaja subţire, uşor de mâncat. La fel ca şi Cardinal, şi Regina viilor este un soi timpuriu, pregătit de consum în luna august.

Vezi și: Cele mai bune fructe pentru țuică și palincă. Vei obține o băutură de calitate, foarte parfumată

Cum faci must. Cea mai veche rețetă

Strugurii din care se face mustul trebuie să fie copți bine, să nu fie afectați de nici o boală specifică și să fie proaspăt culeși, scrie a1.ro. Strugurii proaspăt culeși se spală bine cu apă curată. După spălare și scurgere, boabele de stugure se culeg individual, dându-se la o parte codițele.

Zdrobitul sau presarea boabelor se poate face fie cu un zdrobitor special (dacă sunt multe), fie cu mâna. Odată zdrobite, boabele se presează bine, pentru a se scoate din ele tot mustul, fie cu ajutorul unei prese speciale, fie cu mână, așezându-le în câteva straturi de tifon. Odată obținut mustul, acesta trebuie ținut la frig, în cămară sau în frigider, o zi sau două, până ce se limpezește complet.

Mustul se păstrează, preferabil, în recipiente de sticlă. Sticlele se spală foarte bine și se pun la căldură, în cuptor, câteva zeci de minute; sticlele nu vor fi scoase din cuptor decât în momentul în care se vor folosi, mai înainte de a se răci complet. 

Dar, mai înainte de a fi pus în sticle, mustul limpezit trebuie fiert. Pentru aceasta, se va lua o oală mare, în care se va pune apa, și o altă, mai mică, în care se va pune mustul. Oala cu must se așază în cea cu apă, pentru a nu intra în contact direct cu focul. Astfel, se fierbe timp de 15-20 de minute, la foc potrivit. În timpul fierberii, mustul va produce spumă, această din urmă trebuind a fi înlăturată încontinuu, cu o lingură de lemn.

Vezi și: Cei mai buni struguri pentru vinul roșu. Top 3 soiuri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel