Cehii merg la cumpărături în Polonia, datorită prețurilor mai mici
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 29 Martie 2023, 18:04
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Locuitorii din zona de graniță a Cehiei preferă să meargă la cumpărături în Polonia.

Polonia are cele mai ieftine prețuri dintre țările vecine Cehiei, potrivit Seznam Zpravy. Ziarul din Cehia a comparat prețurile produselor de bază din magazinele poloneze cu cele din Cehia, conform RMX.

Potrivit unei investigații în orașul polonez Bogatynia, „jumătate din mașinile parcate în fața supermarketului au numere de înmatriculare cehe. Caracteristica distinctivă a cumpărătorilor cehi este, de asemenea, că au coșuri de cumpărături pline”.

În plus, costul unui coș cu produse alimentare de bază și produse de farmacie din același lanț de magazine din Polonia, Republica Cehă, Germania, Austria și Slovacia diferă. Prețurile au crescut în toate țările, dar Polonia are încă cele mai mici prețuri, în timp ce Slovacia și Cehia au cele mai mari.

Cumpărăturile dintr-un supermarket polonez sunt cu mai mult de o cincime mai ieftine pentru cehi. Cele mai mari diferențe de preț s-au remarcat la produsele lactate, pâine și carne. Singurul produs popular care era mai ieftin în Cehia decât în Polonia a fost berea.

Prețurile mai mari la alimente în Cehia se datorează în primul rând prețurilor ridicate la energie, care se traduc prin costuri de producție mai mari. De asemenea, Cehia are încă un TVA de 15% la produsele alimentare. În Polonia, nu există TVA pentru aceste produse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?