Cehia preia preşedinţia Consiliului UE de la Franța într-un moment de 'vremea rea' în Europa
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Cehia preia preşedinţia Consiliului UE de la Franța într-un moment de 'vremea rea' în Europa
Cehia preia preşedinţia Consiliului UE de la Franța într-un moment de 'vremea rea' în Europa
Republica Cehă preia vineri preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, într-un moment de 'vreme rea' în Europa, când toate privirile sunt îndreptate spre Ucraina, relatează AFP.

Această preşedinţie semestrială, pe care Praga o preia de la Franţa şi o va transmite Suediei, 'nu este prevăzută pentru o vreme bună, ci pentru o vreme rea', atrage atenţia Pavel Havlicek, de la Asociaţia pentru Afaceri Internaţionale, cu sediul la Praga. Vineri, guvernul ceh îi va primi pe comisarii europeni într-un castel, pentru discuţii urmate de un concert, în această ţară de 10,5 milioane de locuitori care a aderat la UE în 2004.

Prioritățile Cehiei

Praga a promis că priorităţile sale vor fi ajutorul pentru Ucraina, criza refugiaţilor şi reconstrucţia acestei ţări invadate de Rusia, dar şi securitatea energetică europeană. Republica Cehă, susţinător fervent al sancţiunilor împotriva Rusiei în cadrul Uniunii Europene, a primit aproape 400.000 de refugiaţi ucraineni de la începutul conflictului din Ucraina, la 24 februarie, şi a oferit ajutor financiar şi militar. Premierul de dreapta Petr Fiala, un fost analist politic care este co-autor al unei cărţi despre UE, a declarat recent că va încerca să organizeze un summit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ţările din Balcanii de Vest - a căror candidatură la UE, susţinută de Republica Cehă şi de alte ţări din Europa de Est, este în punct mort - vor participa de asemenea la acest eveniment. Însă acest summit, care ar urma să propună un fel de Plan Marshall pentru Ucraina, nu se va ţine decât dacă războiul se va încheia.

'Cehii doar vor încerca să organizeze un summit despre Ucraina'

Directorul Universităţii New York din Praga, Jiri Pehe, consideră acest proiect nerealist. 'Conflictul nu se va termina până la sfârşitul preşedinţiei cehe', a declarat el pentru AFP. 'Cehii doar vor încerca să organizeze un summit despre Ucraina' şi 'să îi convingă pe alţii să continue să ajute această ţară', a adăugat el.

Potrivit lui Pehe, Republica Cehă este prost plasată pentru a conduce o dezbatere despre relansarea economică sau securitatea energetică deoarece, confruntată cu o inflaţie mare, nu a reuşit să adere la zona euro şi depinde de energia nucleară, respinsă de unii membri ai UE, printre care Germania. 'Cu greu poate oferi un leadership' în aceste domenii, critică Pehe.

Cehii sunt în mod tradiţional eurosceptici

Cehii sunt în mod tradiţional eurosceptici, iar un sondaj realizat în martie de agenţia STEM arată că numai 36% dintre ei sunt mulţumiţi de UE. Guvernul lui Fiala este mai puţin eurosceptic decât unii dintre predecesorii săi. Însă analiştii chestionează capacitatea executivului de la Praga de a se distanţa de Budapesta şi Varşovia, cu care are legături strânse în cadrul Grupului de la Visegrad, din care mai face parte şi Slovacia. Ungaria şi Polonia sunt în conflict cu Bruxellesul din cauza poziţiilor lor privind statul de drept, notează Agerpres.

Citește și - Emmanuel Macron anunță prima reuniune a Comunităţii Politice Europene

O primă reuniune a aşa-numitei Comunităţii Politice Europene (CPE) va avea loc în Republica Cehă până la sfârşitul anului, a anunţat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, autorul acestei iniţiative, transmite AFP. 

Vom invita (ţări) de la Islanda până la Ucraina, a spus Macron la o conferinţă de presă după summitul european de la Bruxelles. Această platformă de dialog politic şi cooperare, care include în special ţările care aspiră să adere la UE, se va face pe o bază geografică şi de valori, a adăugat preşedintele francez, care s-a declarat mulţumit de existenţa unui consens foarte larg asupra acestei iniţiative în discuţiile între statele membre ale UE.

S-a convenit ca prima reuniune să se desfăşoare în Republica Cehă, în cadrul preşedinţiei semestriale a Consiliului UE pe care această ţară o preia de la 1 iulie, a precizat Macron. Potrivit unei surse europene, reuniunea ar putea avea loc în octombrie. Unul dintre principalele obiective ale CPE ar fi combaterea influenţelor externe, în special cele ale Rusiei, dar şi articularea în viitor a relaţiilor ansamblului ţărilor europene cu Rusia.

Ideea lui Macron este de a structura politic relaţiile între UE şi statele din vecinătatea sa

Ideea preşedintelui francez este de a structura politic relaţiile între UE şi statele din vecinătatea sa, mai ales cele care au statutul de candidat pentru aderarea la UE sau doresc să-l obţină; ar fi o formă de a le apropia pe acestea de UE prin politici de cooperare, cum ar fi de pildă cele energetice sau de politică externă.

CPE ar putea cuprinde, pe lângă statele UE, pe cele care fac parte din Spaţiul Economic European (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), Elveţia, Marea Britanie, statele din Balcanii Occidentali (Albania, Bosnia, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Kosovo) şi ţările parteneriatului estic, respectiv Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel