Cehia, decizie privind activarea Articolului 7 pentru sancționarea Ungariei
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Viktor Orban, premierul Ungariei
Viktor Orban, premierul Ungariei
Parlamentul Cehiei a decis, joi,  să nu susțină activarea art. 7 din Tratatul european pentru sancționarea Ungariei, așa cum a propus Parlamentul European la 12 septembrie.

Potrivit site-ul EU Observer, votul a fost exprimat la capătul unei dezbateri consacrate cadrului financiar multinațional al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027. El a fost inițiat de către deputatul Jan Skopecek, din partea Partidului Democratic Civic, în opinia căruia un vot împotriva Ungariei în Parlamentul European este «o greșeală».

Iniţiativa lui Jan Skopecek a fost susţinută de 97 de parlamentari, în timp ce 24 de membri au votat împotrivă.

Guvernul de dreapta de la Budapesta a fost aspru criticat pentru adoptarea de măsuri și legi împotriva libertății de exprimare, a independenței justiției, sau pentru politica sa față de chestiunea migrației, contrară valorilor fundamentale europene.

Ungaria este a doua țară în cazul căreia se aplică activarea Articolului 7 din  Tratatul european după Polonia, pentru încălcări ale statului de drept.

Rezoluția din septembrie din Parlamentul European a fost votată  cu 448 de voturi pentru, 197 împotrivă și 48 de abțineri.

Vezi si: UE - Ungaria, război. Orban ripostează și iese la atac

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel