Cehia avertizează că migrația din Ucraina ar putea duce la reapariția poliomielitei
Republica Cehă avertizează cu privire la reapariția poliomielitei din cauza migrației din Ucraina.
Deși poliovirusurile au fost de mult eradicate în Republica Cehă prin vaccinare, care a început în 1957 și continuă până în zilele noastre, experții avertizează că poate exista o reapariție a infecției în urma afluxului de refugiați în țară din cauza conflictului aflat în desfășurare în Ucraina.
Potrivit experților, nu există niciun motiv de panică, dar ei recomandă protejarea copiilor prin vaccinare. Boala poate duce la invaliditate permanentă sau chiar la moarte.
„După părerea mea, riscul real de răspândire a poliovirusurilor din Ucraina este mic”, a declarat Lenka Petroušová, șeful Clinicii de Boli Infecțioase de la Spitalul Universitar Ostrava.
„Dar este important să urmați programul de vaccinare pentru toți copiii. Avem un vaccin care face parte din vaccinul Hexa în programul de vaccinare de bază”, a adăugat ea.
„Deși Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lucrat de mulți ani pentru eradicarea poliomielitei, a eșuat”, a spus igienistul șef ceh Pavla Svrčinová.
„OMS a identificat infecția în mai multe țări, inclusiv în Ucraina, unde au apărut două cazuri”, a adăugat ea.
În ultimele zile, Svrčinová a publicat informații detaliate despre răspândirea bolii, inclusiv instrucțiuni pentru medici și igieniști cu privire la modul de procedare și prevenire a poliovirusului, conform RMX.
ONU: peste opt milioane de civili, strămutați în Ucraina
Organizația Națiunilor Unite anunță că peste opt milioane de civili au fost strămutați în interiorul Ucrainei de pe 24 februarie, de când Rusia a început războiul. Oamenii și-au părăsit casele, dar au rămas în interiorul țării devastate de război.
Cifra ONU se bazează pe cercetările efectuate de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) între 17 aprilie și 3 mai, transmite Mediafax.
Studiul OIM evidențiază importanța sprijinului financiar și a asigurării adăposturilor pentru refugiații care au rămas în Ucraina.
Potrivit acestuia, 44% dintre aceste persoane au luat în considerare posibilitatea de a-și schimba din nou locul din cauza crizei umanitare din țară.
„Nevoile celor strămutați în interiorul țării și ale tuturor celor afectați de războiul din Ucraina cresc de la o oră la alta, a declarat directorul general al OIM, António Vitorino, potrivit BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News