Data publicării:

Cearta în cuplu poate fi sănătoasă. Ce condiții trebuie să respecți

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Uită de zicala „totul este permis în dragoste și război” atunci când vine vorba de lupta verbală cu o persoană dragă. Respectarea unei comunicări iubitoare, sincere și deschise ar trebui să fie o prioritate.

„Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am văzut în cercetările noastre este că oamenii beneficiază cel mai mult de a fi direcți”, a spus Jim McNulty, profesor de psihologie la Universitatea de Stat din Florida, care a studiat de-a lungul timpului noii căsătoriți și relațiile apropiate. „A lua pe ocolite, a insinua lucruri, a insinua lucruri, a fi sarcastic nu funcționează.

„Când oamenii au perspective diferite – și noi toți avem – este important să le exprimam”, a spus McNulty, „dar trebuie să se facă acest lucru într-un mod clar, cât mai constructiv posibil”.

Mulți oameni se mândresc că nu se ceartă niciodată cu partenerii lor, a spus McNulty. E o greșeală gravă, a spus el.

„Când oamenii evită „certurile”, evită să vorbească”, a spus McNulty. „Îi spun în mod constant partenerei mele: „Dacă ceva te deranjează. Prefer să știu asta decât să nu știu, ca să pot face ceva în privința asta. Dacă nu știu, nu pot face nimic”.

Un studiu din 2008, care a urmărit aproape 200 de cupluri timp de 17 ani, a constatat că cuplurile care și-au suprimat furia în căsătorie aveau mai multe șanse să moară mai devreme.

„Evitarea conflictelor nu funcționează”, a spus Caitlin Cantor, terapeut sexual certificat din Philadelphia.

„Dacă poți să te cerți și să înveți cum să te conectezi prin intermediul diferențelor dintre tine și celălat, iar apoi învățați mai multe unul despre celălalt, atunci asta este cu adevărat sănătos.”

Alegeți un moment bun pentru a te certa

 

Majoritatea oamenilor văd conflictele de dragoste ca pe o întâlnire de urgență, adesea declanșată de sentimente precum: „nu mai suport asta”.

„În acele momente este mai greu să-ți muști limba sau să te gândești la ceea ce spui înainte de a o spune”, a spus McNulty. „De multe ori, oamenii regretă ceea ce spun mai târziu, așa că încearcă să eviți vorbitul prea mult în acele momente.”

De îndată ce începi să simți că presiunea crește, programează-ți un timp pentru a discuta despre sentimentele tale cu persoana iubită, astfel încât să fiți amândoi eliberați de distrageri și stres, a spus McNulty.

Este mai greu decât pare, a adăugat el, pentru că oamenii adesea lasă lucrurile să se acumuleze până explodează sau abordează dezacordurile atunci când sunt obosiți, stresați sau le e foame.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel