Originară din regiunile de stepă din Asia centrală și de vest, probabil pe pe teritoriul Afganistanului de azi, ceapa este printre cele mai vechi plante de cultură, fiind utilizată de circa 5.000 de ani, atât ca plantă medicinală, cât şi ca legumă sau condiment.
În Egiptul antic era considerată un simbol al vieții eterne, datorită formei sale rotunde și a inelelor concentrice și era oferită zeilor sau era folosită ca monedă de plată de a ajunge în rai.
Ceapa este bogată în fructani, vitaminele A, B şi C, sodiu, potasiu, fosfat,nitrați calcaroși, fier, sulf, iod, siliciu, acid fosforic și acid acetic, disulfură de alil și de propil, glucochinină şi oxidaze diostaze. Este eficientă împotriva bacteriilor, cum ar fi bacillus subtilis, salmonella şi E.coli, însă nu are o acţiune la fel de intensă ca a usturoiului, întrucât în ceapă se găsesc doar un sfert din compuşii sulfului care fac parte din compoziţia usturoiului.
Are numeroase proprietăţi curative, ceapa susţinând sănătatea creierului şi a inimii, întărind oasele, îmbunătăţind digestia şi reducând riscul apariţiei cancerului.
Previne cancerul
Studiile au arătat că persoanele care consumă frecvent ceapă au un risc mai scăzut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare şi a anumitor tipuri de cancer, comparativ cu cei care evită această legumă. Specialiştii cred că această capacitate a cepei este asociată cu flavonoizii care blochează agenţii ce favorizează apariţia cancerului şi pe care îi deţine alimentul. Printre tipurile de cancer a căror apariţie o previne se numără cel de colon, cel de prostată, cel esofagian şi cel de stomac.
Protejează muşchii
Datorită quercetinei, ceapa poate compensa vătămarea oxidativă a fibrelor musculare şi a ţesuturilor din corp, cauzată de antrenamentele fizice excesive. Studiile realizate pe şoareci au demonstrat că acest flavonoid ajută la prevenirea stresului oxidativ de la nivelul creierului, după antrenamente lungi.
Menţine sănătatea inimii
Mirosul înţepător al cepei este dat de sulfura de alil, un compus care conţine sulf cunoscut pentru calitatea de a proteja vasele de sânge împotriva problemelor cauzate de colesterol.
Citește și: Zece simptome care anunţă cancerul
Îmbunătăţeşte digestia
Consumul de ceapă facilitează digestia prin intermediul unui carbohidrat numit fructooligozaharid. Acesta serveşte ca aliment pentru bacteriile bune prezente în tractul intestinal şi combate bacteriile rele. Totodată, fructooligozaharidul îmbunătăţeşte funcţiile digestive prin acţionarea la nivelul tranzitului intestinal.
Protejează oasele
Potrivit cercetătorilor, compuşii sulfuroşi din ceapă, împreună cu quercetina, ar putea fi responsabili pentru o mai bună densitate osoasă. Un studiu realizat în 2009 arată că femeile care consumă ceapă zilnic aveau o densitate osoasă mai bună comparativ cu cele care nu aveau acest obicei. Mai mult, femeile în vârstă care consumau multă ceapă aveau cu 20% mai puţine şanse de a suferi de fractură de şold.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Fructul pe care japonezii îl mănâncă pentru a-și proteja memoria
- SUA încetează furnizarea de rachete Patriot către Ucraina: Spania și Japonia intervin
- Profesorii au făcut chetă ca o elevă romă să meargă la olimpiadă, iar ea s-a întors cu locul I. Povestea fetei care a învins prejudecățile și neajunsurile
- Programul Casa Verde Fotovoltaice, deblocat. Laurențiu Neculaescu (AFM): Documentul care e obligatoriu la decontare / video
- Incendiu puternic în zona Aviației din Capitală / Galerie foto - video. Update: A fost emis RO-ALERT
- Florin Piersic a fost operat de urgență. Medicii i-au descoperit o infecție la genunchi
- Firmele chineze se retrag "în subteran" în privința plăților către Rusia. Băncile nu mai au încredere - Reuters
- Vin ploile în minivacanța de 1 Mai și de Paște. Elena Mateescu (ANM) a spus cum va fi vremea până la finalul săptămânii / video
- Cozonac fără frământare. Iese pufos și nici nu te mai chinui
- Ce este „Slow living”-ul și cum poate redefini calitatea vieții în era modernă
- Traiul dincolo de hotare. O româncă stabilită în Londra: „Să trăiești astăzi în Londra este foarte scump, nu foarte greu”
- INFRAMETEO, la final! Ultimele informații de la ANM: Elena Mateescu anunță la ce să ne așteptăm
- Zodia care este cuprinsă de invidie și nerăbdare. Astrolog: “Adevărata competiție este cu voi înșivă”