Cea mai sănătoasă legumă de sezon este și una dintre cele mai ieftine.
Dacă până acum nu prea ați mâncat sfeclă roșie, ar fi bine să o faceți. Această legumă are o mulțime de beneficii pentru sănătate și este și foarte bună la gust. Există o mulțime de preparate în care o puteți folosi și, în plus, este și una dintre cele mai ieftine legume de sezon. Există 5 motive medicale principale ca să consumi sfeclă roșie, scrie doc.ro.
1. Consumul de sfeclă poate scădea riscul de cancer.
Sfecla conține betacianină, substanța care îi dă culoarea intensă și care contribuie la reducerea tumorilor.
2. Sfecla poate curăța ficatul de toxine.
Sfecla poate completa și stimula mecanismele organismului prin care acesta poate elimina toxinele.
3. Consumul de sfeclă ameliorează tranzitul intestinal.
Datorită conținutului ridicat de fibre, sfecla poate normaliza digestia, mai ales după ce se consuma grăsimi și proteine în exces. dacă o vom consuma în mod regulat, această legumă ne va regla tranzitul intestinal.
4. Sfecla poate contribui la reglarea colesterolului.
Fibrele care se găsesc în sfeclă absorb grăsimile și ajută la eliminarea lor din corp.
5. Sfecla contribuie la reglarea tensiunii arteriale.
Sucul de sfeclă roșie reglează tensiunea arterială în câteva ore de la consum. Acest lucru se petrece întrucât unele substanțe din sfeclă se transformă în oxid nitric odată ce pătrund în organism, iar acesta vasele de sânge.
"O putem ridică la rangul de aliment antianemic pentru că este bogată în acid folic și minerale (potasiu calciu magneziu și fier). Conține mult betacaroten și vitamina C cu efect tonic și revitalizant, iar oligoelementele de tip zinc, seleniu au rol în creșterea imunității și a rezistenței la boli.
Pigmenții care dau culoarea roșu violet îi conferă proprietăți antitumorale, antiinflamatorii și antioxidante, de eliminare a toxinelor din organism. Sfecla stimulează funcționarea ficatului, rinichilor, vezicii biliare, splinei și tubului digestiv, iar sucul de sfeclă e folosit că energizant în convalescență după boli.", a explicat nutriționistul Mihaela Bilic în cadrul emisiunii ”Doctor de bine” de la PRO TV.
Sfecla poate fi consumată și de cei cu diabet. În plus, este foarte prietenoasă cu silueta. Nu au voie să mănânce sfeclă în exces doar cei care au predispoziție la gută sau calcul renal, asta pentru că această legumă conține mulți oxalați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci