Dacă vă doriți să vă păstrați silueta și să mâncați și sănătos, la cină ați putea alege o salată. Atenție însă, nu orice salată are puține calorii. Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat la ce ar trebui să fim atenți.
"Când spui salată te gândești în general la ceva ușor dietetic nepreparat termic. Mai există un tip de mâncăruri pe care tot salate le numim, dar care sunt adevărate capcane pentru siluetă: salata de boeuf și cea orientală, icrele și salata de vinete. Din cauza abundentei de ulei aceste preparate sunt mai degrabă un aperitiv consistent sau chiar un fel de bază.
Pe alte meleaguri salata este văzută ca un element care te ajută să te saturi mai repede și să mănânci mai puțin. Ea se consumă simplă, în deschiderea mesei. Care e principiul de funcționare? Legumele proaspete sunt bogate în apă și fibre, necesită timp pentru a fi mestecate și volumul lor umple o mare parte din stomac. Din cele 15 minute cât e nevoie ca să ne simțim sătui e important ca măcar 5 minute să fie ocupate ronțăind morcovi, roșii, castraveți sau ardei gras. Dacă stomacul este pe jumătate plin va rămâne mai puțin loc pentru felul doi. După ce am consumat o salată ca aperitiv, felul principal va fi savurat pe îndelete, cu mai puțină lăcomie.", a explicat Mihalea Bilic în cadrul emisiunii "Doctor de bine" de la Pro TV.
Salata perfectă pentru cină
Totuși, o salată nu înseamnă doar frunze, roșii și castraveți. Ca să fie o mâncare plină de nutrienți aceasta are nevoie și de ingrediente care conțin carbohidrați sau proteine. Mihaela Bilic a explicat cum putem face acest lucru.
"Salata completă înseamnă un produs versatil, care respectă toate regulile unei alimentații sănătoase:
- Farfuria este umplută în proporție de 70-80% cu verdețuri și crudități care conțin multă apă, fibre, vitamine, minerale și puține calorii.
- Nu conține carbohidrați și gluten, deci e recomandat să o îmbogățim cu câteva linguri de leguminoase (fasole boabe, naut, mazăre) sau cereale (porumb, quinoa, orez)
- Nu conține proteine, deci e recomandat să o îmbogățim cu câteva bucățele de carne, pește, șuncă, brânză, parmezan sau ou.
- Nici grăsimi nu are prea multe, deci se cer câteva linguri de ulei care au rolul de a crește absorția fitonutrienților din legume. Asezonați-vă singuri salata și socotiți aproximativ 100 cal pentru fiecare lingură de ulei, sos de maioneză sau alte tipuri de dressing.
O salată cu de toate înseamnă diversitate și echilibru, toate familiile mari de nutrienți sunt prezente acolo. Aduce prospețime și culoare, iar dacă suntem zgârciți cu uleiul chiar este un preparat dietetic și sățios. De consumat cât mai des, la orice masă!", a mai spus Mihalea Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Horoscop 23 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care are probleme în familie. Mergi pe vârfuri!
- Plata pensiilor pentru luna mai. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, precizări importante pentru pensionarii români
- Scenariu de necrezut: Armate de gândaci cyborg controlați de la distanță. Ce spun cercetătorii japonezi
- Horoscop 24 aprilie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care-și pierde controlul. Va fi foarte greu să-ți revii!
- Calcule electorale pentru Primăria București. Marele pierzător după retragerea lui Cîrstoiu. Chirieac: Va absorbi imediat o bună parte a electoratului său
- Klaus Iohannis, iritat de o întrebare primită de la un jurnalist DC NEWS: Asta să vă spună analiștii, sociologii, părerologii - Video în articol
- ANAF se pregătește să ia bani de la români. Ești bun platnic? Vin vești proaste. Anunțul lui Boloș: Cât va trebui să plătim
- Tabloul unei „femei necunoscute” păstrat la Cernăuți s-a dovedit a fi un portret extrem de valoros al Reginei Maria a României / foto în articol
- Geoană, anunț privind candidatura la prezidențiale 2024: Văzând ce se întâmplă în țară...
- 5 pași pentru un somn mai bun conform oamenilor de știință